Πόνος στον Ώμο: Ένα συχνό πρόβλημα με δύσκολη λύση

Ο πόνος στον ώμο αποτελεί ένα από τα συχνότερα μυοσκελετικά προβλήματα. Οι 3 στους 10 θα βρεθούμε αντιμέτωποι με το πρόβλημα αυτό κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της ζωής μας ενώ το 50% των ασθενών που πρωτοεμφανίζουν πόνο στον ώμο, θα τον αντιμετωπίσουν για μια περίοδο άνω των 6 μηνών.

Αυτό που οι περισσότεροι άνθρωποι ονομάζουν “άρθρωση του ώμου” είναι στην πραγματικότητα ένα σύνολο αρθρώσεων που συνδυάζεται με πολυάριθμους μύες και τένοντες, ένα πολύπλοκο σύστημα που λειτουργεί αρμονικά και δίνει στον καθένα μας την δυνατότητα εκτέλεσης των κινήσεων με το μεγαλύτερο εύρος στο ανθρώπινο σώμα.

Η ευρεία αυτή κίνηση δυστυχώς έχει και το κόστος της. Μπορεί να οδηγήσει σε “μηχανικά” προβλήματα με αποτέλεσμα τον πόνο, κάποιες φορές περιστασιακό και αυτοπεριοριζόμενο, άλλες σοβαρό ώστε να οδηγήσει στην αναζήτηση ιατρικής βοήθειας.

Τα αίτια του πόνου στον ώμο είναι ποίκιλλα και κάπου εδώ καταρρίπτεται ο μύθος της “περιαρθρίτιδας”, ετυμολογικά, φλεγμονή πέριξ της άρθρωσης, δηλαδή μπορεί να πάσχει οτιδήποτε γύρω από την άρθρωση. Ο όρος αυτός έχει πλέον καταργηθεί και ο ρόλος του ειδικού είναι να ανακαλύψει τι ακριβώς πάσχει σε αυτή την πολύπλοκη άρθρωση και να σχεδιάσει μια εξατομικευμένη θεραπεία με πρώτο και κυριότερο βήμα να γίνει κατανοητό το ακριβές πρόβλημα στον ασθενή.

Τα αίτια όπως είπαμε ποικίλουν:

Τα αίτια πολλά, και δυστυχώς η μαγνητική τομογραφία δεν αποκαλύπτει πάντα το πραγματικό αίτιο του πόνου, αντιθέτως ορισμένες φορές μπερδεύει ή αποπροσανατολίζει. Εξάλλου στην ιατρική ισχύει ο βασικός κανόνας ότι για να φτάσεις στη σωστή διάγνωση πρέπει να γνωρίζεις τι ψάχνεις. Η Μαγνητική τομογραφία και κάθε άλλη ακριβή εξειδικευμένη εξέταση έχει ένα και μόνο σκοπό. Να επιβεβαιώσει αυτό που ήδη υποπτευόμαστε και να βοηθήσει στον σωστό σχεδιασμό της θεραπείας. Η διαγνωστική προσέγγιση είναι καθορισμένη: το ιστορικό και η ενδελεχής κλινική εξέταση που συνήθως θα “δώσουν” την διάγνωση και η κατάλληλη επιλογή από μία πληθώρα εργαστηριακών και απεικονιστικών εξετάσεων που θα επιβεβαιώσουν και θα συγκεκριμενοποιήσουν.

Οι θεραπείες πολλές, και φυσικά δεν εξαντλούνται στα αντιφλεγμονώδη φάρμακα και στις ενέσεις. Το κύριο βήμα κάθε θεραπείας, πέραν της σωστής διάγνωσης, είναι η ενημέρωση του ασθενούς. Ο ασθενής πρέπει να γίνει μέρος του “προβλήματος”, να του δοθούν όλες οι πληροφορίες για την πάθηση, την εξατομικευμένη θεραπεία, τις πιθανές ή μη επιπλοκές και να καλλιεργηθούν ρεαλιστικές προσδοκίες. Η απόφαση ανήκει στον ασθενή, η καθοδήγηση στον ειδικό.

Χρειάζεται λοιπόν με έναν πόνο στον ώμο να απευθυνθούμε απευθείας στον ειδικό; Κατηγορηματικά όχι!

Τι μπορούμε να κάνουμε όταν εμφανιστεί;

3 απλά πράγματα και λίγος χρόνος μπορεί να βοηθήσουν:

  • Λήψη ενός απλού αντιφλεγμονώδους φαρμάκου όπως η ιβουπροφαίνη ή αναλγητικών όπως η παρακεταμόλη (depon) για λίγες μέρες
  • Τοποθέτηση στην περιοχή του ώμου παγωμένων επιθεμάτων 4-5 φορές ημερησίως για 10-15 λεπτά
  • Αποχή από δραστηρίοτητες ή συγκεκριμένες κινήσεις που προκαλούν ή επιδεινώνουν τον πόνο

Πότε απευθυνόμαστε στον ειδικό;

  • Όταν τα παραπάνω μέτρα δεν αποδώσουν μετά από 1 – 2 εβδομάδες εφαρμογής
  • Όταν ο πόνος προέρχεται από τραυματισμό
  • Όταν ο πόνος είναι από την αρχή πολύ σοβαρός

Όταν βέβαια ο πόνος συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα όπως, πυρετός, αδιαθεσία, δυσκολία στην αναπνοή, συσφιγκτικό αίσθημα στο στήθος τότε απευθυνόμαστε στο τμήμα επειγόντων του πλησιέστερου νοσοκομείου.

Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν πως δεν είναι όλοι οι πόνοι στον ώμο “τενοντίτιδες και περιαρθρίτιδες”, δεν χρειάζονται όλοι μαγνητική τομογραφία και δεν θεραπεύονται όλοι με αντιφλεγμονώδη και ενέσεις ή “χειρουργείο άμεσα”. Όμως, όλοι όσοι αναζητήσουν ιατρική βοήθεια χρειάζονται σωστή διάγνωση η οποία θα διασφαλίσει και την πετυχημένη θεραπεία.