Βγαίνει ο ώμος σου; Μάθε πώς να το αντιμετωπίσεις

Βγαίνει ο ώμος σου

Έχει τύχει και σε εσάς να αναφέρετε τη φράση «μου βγήκε ο ώμος»; Τι σημαίνει όμως αυτό και γιατί συμβαίνει;

Το γεγονός ότι «βγαίνει ο ώμος σας» σημαίνει ότι η κεφαλή του βραχιονίου απομακρύνεται από τη φυσιολογική της θέση και παραμένει εκεί. Αυτό συμβαίνει συνήθως ως αποτέλεσμα τραυματισμού και άσκηση έντονης βίας. Σε ορισμένους ωστόσο πάσχοντες, η εξάρθρωση του ώμου είναι αποτέλεσμα των χαλαρών αρθρώσεων και μπορεί να προκύψει από άσκηση ηπιότερης μορφής. Η αντιμετώπιση της βλάβης ήδη από το πρώτο επεισόδιο είναι σημαντική και δεν θα πρέπει να αμελείται ώστε να αποφευχθεί η επανάληψη του προβλήματος και η χρονιότητα της πάθησης δηλαδή της εγκατάστασης της αστάθειαςτου ώμου.

Το εξάρθρημα χωρίζεται σε πρόσθιο, οπίσθιο και κατώτερο (luxatio erecta).

Προκαλεί ή προκαλείται απο αστάθεια (πρόσθια, οπίσθια ή πολυκατευθυντική)  στην άρθρωση, ενώ περιορίζει παράλληλα τις καθημερινές δραστηριότητες του πάσχοντα, επηρεάζοντας τη ζωή και περιορίζοντας τις αθλητικές του δραστηριότητες.

Η αστάθεια δεν αποτελεί διάγνωση αλλά σύμπτωμα, συνεπώς θα πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω, να βρεθεί το αίτιο και να σχεδιαστεί η κατάλληλη θεραπεία

 

Ποια είναι τα αίτια του εξαρθρήματος ώμου;

Κύριο αίτιο που οδηγεί σε εξάρθρωση του ώμου είναι ο τραυματισμός τη στιγμή που το άνω άκρο βρίσκεται σε μία θέση ευάλωτη για πρόκληση εξαρθρήματος, συνήθως σε απαγωγή και έξω στροφή. Κατά τη διάρκεια του εξαρθρήματος τραυματίζονται σημαντικές δομές για τη σταθερότητα της άρθρωσης, γεγονός το οποίο προδιαθέτει στην εγκατάσταση της αστάθειας του ώμου, και κατά συνέπεια σε υποτροπιάζοντα εξαρθρήματα,

Υπάρχουν βέβαια και οι περιπτώσεις των ατραυματικών εξαρθρημάτων λόγω γενικευμένης χαλαρότητας των ιστών καθώς επίσης και οι περιπτώσεις Καθ´ έξιν – habitual εξαρθρημάτων λόγω μη φυσιολογικής μυϊκής συνέργειας.

Υπάρχουν λοιπόν 3 κύριες κατηγορίες εξαρθρημάτων – αστάθειας ώμου με διαφορετικές θεραπείες.

Ποιοι είναι οι πιο συχνοί τραυματισμοί από ένα τραυματικό εξάρθρημα ώμου;

Το εξάρθρημα ώμου μπορεί να οδηγήσει σε διάφορους τραυματισμούς, όπως:

  • ρήξη επιχειλίου χόνδρου τύπου bankart
  • ρήξη του στροφικού πετάλου
  • κάταγμα της κεφαλής ή της ωμογλήνης
  • τραυματισμός hill-sachs
  • ρήξη των θυλακοσυνδεσμικών στοιχείων
  • νευρική βλάβη βραχιονίου πλέγματος

 

Ποια είναι τα συμπτώματα του εξαρθρήματος ώμου;

Τα συνήθη συμπτώματα της εξάρθρωσης ώμου είναι τα παρακάτω:

  • Έντονος πόνος
  • Αδυναμία κίνησης της άρθρωσης
  • Παραμόρφωση της άρθρωσης
  • Νευρολογικά συμπτώματα όπως μούδιασμα ή άλλες διαταραχές της αίσθησης

 

Πώς αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά το εξάρθρημα ώμου;

Πρώτο μας μέλημα είναι η άμεση ανάταξη του εξαρθρήματος.

Στη συνέχεια η σωστή θεραπεία ξεκινά με τη σωστή διάγνωση  μέσω του ιστορικού και των απεικονιστικών εξετάσεων. Η θεραπεία υπαγορεύεται απο την ηλικία, τον αριθμό των εξαρθρημάτων, τον τύπο της αστάθειας και την δραστηριότητα του ασθενή.

Το υποτροπιάζον τραυματικό εξάρθρημα ώμου, που είναι και το πιο συχνό, μπορεί να αντιμετωπιστεί είτε συντηρητικά είτε μέσω χειρουργικής αποκατάστασης. Η συντηρητική αντιμετώπιση περιλαμβάνει ανάταξη του εξαρθρήματος, ακινησία και φυσικοθεραπεία για την ομαλή επιστροφή στην καθημερινότητα του ασθενούς.

Σε περίπτωση που η συντηρητική θεραπεία δεν αποφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα συνίσταται η αντιμετώπιση της πάθησης μέσω αρθροσκοπικής αποκατάστασης. Η επέμβαση πραγματοποιείται με τη διενέργεια οπών στο δέρμα, όπου εισέρχεται μία μικροκάμερα, και επανατοποθέτηση των τραυματισμένων ιστών στη θέση τους, με τη χρήση ειδικών εργαλείων, αγκυρών και ραμμάτων.

Η αρθροσκόπηση ώμου προσφέρει υψηλά ποσοστά επιτυχίας, μικρότερη νοσηλεία και ταλαιπωρία του ασθενούς σε σχέση με τις άλλες μεθόδους.

Μετά την επέμβαση ακολουθεί ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα αποκατάστασης του ασθενούς με φυσικοθεραπεία το οποίο ο ασθενής καλείται να ακολουθεί ώστε να αποφευχθεί η πιθανότητα επιπλοκών αλλά και να επανέλθει σύντομα πλήρως στις καθημερινές του δραστηριότητες.