Τι ονομάζουμε εκτινασσόμενο δάκτυλο;

Εκτινασσόμενος δάκτυλος (trigger finger) ονομάζεται αλλιώς η στενωτική τενοντοελυτρίτιδα, μία πάθηση κατά την οποία το δάχτυλο «μαγκώνει» – «κλειδώνει» με αποτέλεσμα να δίνει την αίσθηση μιας αναπήδησης, ενός κλικ, κατά την έκταση ή κάποιες φορές να κλειδώνει τελείως και να αδυνατεί να ολοκληρώσει την κίνηση χωρίς βοήθεια από το άλλο χέρι.

Εμφανίζεται στους τένοντες των καμπτήρων των δακτύλων οι οποίοι βρίσκονται στην παλάμη. Οι τένοντες αυτοί περιβάλλονται από ενα έλυτρο και περνούν μέσα απο στενά κανάλια, τους δακτυλιοειδείς συνδέσμους. Φυσιολογικά, μέσα στα κανάλια αυτά οι τένοντες ολισθαίνουν ανεμπόδιστα κατά τη διάρκεια της κίνησης.

Το αίτιο της πάθησης βρίσκεται στο τενόντιο έλυτρο, το οποίο όπως αναφέραμε περιβάλλει τον καμπτήρα τένοντα και στο οποίο εμφανίζεται φλεγμονή μετά από κάποιο ερεθισμό. Κατά συνέπεια ο χώρος τον οποίο διαθέτει ο τένοντας για την ολίσθησή του γίνεται πιο στενός και εμφανίζονται τα συμπτώματα της στενωτικής τενοντοελυτρίτιδας.

Ποιο από τα δάκτυλα είναι πιο επιρρεπές στην πάθηση;

Πιο επιρρεπές δάκτυλο είναι ο αντίχειρας. Ακολουθούν ο δείκτης και ο μέσος, και πιο περιστασιακά το μικρό δάκτυλο.

Ποια άτομα κινδυνεύουν περισσότερο;

Οι γυναίκες μεταξύ 40 και 60 ετών, τα άτομα που πάσχουν από διαβήτη ή ρευματοειδή αρθρίτιδα, εκείνοι που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τον θυρεοειδή τους, αλλά και τα άτομα τα οποία επαναλαμβάνουν συχνά κινήσεις με το δάκτυλο, ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου. Ωστόσο, η πάθηση πολλές φορές συνυπάρχει με άλλες παθήσεις όπως το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα.

Ποια είναι τα συμπτώματα του εκτινασσόμενου δάκτυλου;

Το κύριο σύμπτωμα της πάθησης είναι η αίσθηση «κλικ» σε κάποια από τις αρθρώσεις του δακτύλου, είτε το κλείδωμα του δακτύλου κατά την κάμψη αυτού, γεγονός το οποίο συνοδεύεται από αρκετά έντονο πόνο που επιδεινώνεται όταν ασκηθεί πίεση στο συγκεκριμένο σημείο. Παρ’ όλο που η αίσθηση κλειδώματος ή «κλικ» μπορεί να είναι στο σημείο όπου κάμπτεται ή στην εκτατική του επιφάνεια, το πρόβλημα στην πραγματικότητα βρίσκεται στη βάση του δακτύλου στην παλάμη.

Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία για την αντιμετώπιση της πάθησης;

O εκτινασσόμενος δάκτυλος θεραπεύεται είτε συντηρητικά, είτε με χειρουργική επέμβαση.

Η συντηρητική – μη χειρουργική θεραπεία της πάθησης συμπεριλαμβάνει:

  • Mείωση ή αλλαγή των δραστηριοτήτων που προκαλούν τη φλεγμονή
  • Τοπική έγχυση κορτιζόνης
  • Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα

Ωστόσο, όταν η συντηρητική θεραπεία δεν ανακουφίζει από τα ενοχλητικά συμπτώματα, η χειρουργική αντιμετώπιση αποτελεί την οριστική λύση του προβλήματος.

Στόχος της χειρουργικής θεραπείας είναι η διάνοιξη του δακτυλιοειδούς συνδέσμου,  δηλαδή του στενού καναλιού μέσα απο το οποίο διέρχεται ο τένοντας, έτσι ώστε να μπορέσει και πάλι να ολισθαίνει χωρίς εμπόδια. Η επέμβαση πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία και διαρκεί περίπου 15 λεπτά.

Τι ακολουθεί μετεγχειρητικά;

Ο ασθενής εξέρχεται από το νοσοκομείο κατευθείαν μετά το πέρας της επέμβασης αφού λάβει οδηγίες του ορθοπαιδικού αναφορικά με την μετεγχειρητική αγωγή που πρέπει να ακολουθήσει. Είναι σημαντικό να υπογραμμίσουμε ότι ο ασθενής μπορεί (και επιβάλλεται) να κινεί το δάκτυλο αμέσως μετά το τέλος της επέμβασης.