Η αρθρίτιδα του αγκώνα – αν και όχι τόσο συχνή όσο άλλων αρθρώσεων- παρουσιάζεται με πολλές μορφές, κλασσική οστεοαρθρίτιδα, ρευματοειδής, μετατραυματική, και έχει σαν τελικό αποτέλεσμα τον πόνο και τον περιορισμό της κίνησης. Ο λόγος είναι η μη αναστρέψιμη φθορά των αρθρικών επιφανειών.

Print

Θεραπεία για την αρθρίτιδα δυστυχώς δεν υπάρχει. Καθυστέρηση για την εξέλιξή της, δεν είμαστε ακόμα σίγουροι – αν και έχουν παρουσιαστεί αρκετές φαρμακευτικές ή βιολογικές θεραπείες που το υποστηρίζουν. Ο ασθενής με την καθοδήγηση του ιατρού μπορεί να δοκιμάσει οτιδήποτε δεν τον βλάπτει και ίσως τον ωφελεί αρκεί να τηρείται και μια αναλογία κόστους/αποτελέσματος και το κυριότερο να του έχουν καλλιεργηθεί αληθινές προσδοκίες από τον ειδικό.
Όταν πια η αρθρίτιδα εγκατασταθεί, ο πόνος δεν αντιμετωπίζεται με συντηρητικά μέσα και η κίνηση παρά την φυσιοθεραπεία έχει περιοριστεί, έχει θέση η χειρουργική αντιμετώπιση.

Σε αρχόμενα στάδια έχει θέση:

  • η αρθροσκόπηση για αφαίρεση ξένων σωμάτων και αφαίρεση του φλεγμαίνοντα θυλάκου και
  • η επέμβαση ΟΚ (The Outerbridge-Kashiwagi – OK procedure) η οποία έχει στόχο να βελτιώσει την κίνηση σε ερχόμενη αρθρίτιδα

image

Σαν τελική λύση έχουμε την αρθροπλαστική αγκώνα η οποία θα εξαλείψει τον πόνο και θα βελτιώσει το εύρος κίνησης της άρθρωσης. Το τελικό αποτέλεσμα της αρθροπλαστικής εξαρτάται από την αρχική πάθηση, την επιλογή της μεθόδου αρθροπλαστικής και φυσικά το πρόγραμμα μετεγχειρητικης αποκατάστασης.

15

17