Η άρθρωση του ώμου παρομοιάζεται ως μπάλα του μπέιζμπολ η οποία εφαρμόζει σε ένα γάντι. Το γάντι σε αντιστοιχία είναι ένα οστό που ονομάζεται ωμογλήνη. Γύρω από την ωμογλήνη υπάρχει ένας μαλακός ιστός, ο επιχείλιος χόνδρος ή αλλιώς labrum. Από το ανώτερο μέρος του labrum ξεκινά – εκφύεται ο τένοντας της μακράς κεφαλής του δικεφάλου μυός.

slap

Η βλάβη SLAP είναι η αποκόλληση αυτού ακριβώς του σημείου, του επιχειλίου χόνδρου δηλαδή από την ωμογλήνη.
Η βλάβη αυτή μπορεί να προέλθει είτε από οξύ τραυματισμό (πτώση σε τεντωμένο χέρι, έντονο τράβηγμα, πτώση από μηχανή – έχουν περιγραφεί αρκετοί μηχανισμοί) ή από επαναλαμβανόμενους μικροτραυματισμούς σε αθλητές οι οποίοι ασχολούνται κυρίως με ρίψεις, αθλήματα επαφής ή γενικά σε αθλήματα που τα χέρια βρίσκονται πάνω από το επίπεδο του κεφαλιού – (Συνδυασμός peel back mechanism και eccentric biceps activity).
Τα συμπτώματα είναι πόνος κατά τις δραστηριότητες (χέρια πάνω από το επίπεδο του κεφαλιού), αίσθημα clicking, πόνος κατά το κατέβασμα στο bench press στο γυμναστήριο.
Η θεραπεία όταν πρόκειται για νέους ή αθλητές είναι η αρθροσκοπική αποκατάσταση του επιχειλίου χόνδρου στην ανατομική του θέση με ειδικές άγκυρες και ράμματα. Σε μεγαλύτερης ηλικίας ασθενείς η επιλογή είναι αρθροσκοπική τενοτομή ή τενοντόδεση αναλόγως της δραστηριότητας και των προσδοκιών του καθενός.