Ο ορογόνος θύλακος του ωλεκράνου (bursa) είναι ένας λιπαντικός σχηματισμός που βρίσκεται μεταξύ του δέρματος και του οστού στην οπίσθια επιφάνεια του αγκώνα (ωλέκρανο). Ο λόγος ύπαρξής του είναι να επιτρέπει την ελεύθερη κίνηση του δέρματος πάνω απο το οστό.

image

Διάφορα αίτια όπως τραύμα, παρατεταμένη πίεση της περιοχής – στήριξη στον αγκώνα, λοίμωξη, ρευματοειδής αρθρίτιδα μπορεί να ερεθίσουν τον σχηματισμό αυτό, να συσσωρεύσει περισσότερο υγρό και να δημιουργηθεί φλεγμονή. Η κατάσταση αυτή ονομάζεται ορογονοθυλακίτιδα.
Τα κυριότερα συμπτώματα είναι το οίδημα – πρήξιμο της περιοχής, πόνος ή ενόχληση και ερυθρότητα. Η θεραπεία μπορεί να είναι συντηρητική με επιθέματα, τροποποίηση δραστηριότητας και φάρμακα. Κάποιες φορές προτείνεται αναρρόφηση του υγρού και έγχυση κορτικοστεροειδούς.
Σε επίμονες περιπτώσεις έχει θέση η χειρουργική αφαίρεση του θυλάκου, μία πολύ απλή επέμβαση με άμεσα αποτελέσματα και γρήγορη αποκατάσταση. Παρατηρείται δε η επανεμφάνιση ενός νέου λειτουργικού θυλάκου λίγους μήνες μετά την αφαίρεση.