Ο μυς του δικεφάλου βρίσκεται στην πρόσθια επιφάνεια του βραχίονα. Ο μυς αυτός καταλήγει με έναν ισχυρό τένοντα στον αγκώνα και συγκεκριμένα στο οστό της κερκίδας. Ο τένοντας αυτός είναι δυνατόν να σπάσει με μία πολύ ισχυρή σύσπαση του μυός προκαλώντας πόνο στον αγκώνα και ένα αίσθημα – ήχο pop κατά την ρήξη.
Συμβαίνει συνήθως σε άνδρες άνω των 35 ετών, αθλητές που σηκώνουν βάρη, bodybuilders ή σε ανθρώπους με βαριά χειρωνακτική εργασία.
Μετά την ρήξη, παραμένει ο πόνος και το οίδημα ενώ ο μυς του δικεφάλου εμφανίζει μία μη φυσιολογική διόγκωση που ονομάζεται σημείο «Popeye». Η ρήξη του τένοντα μπορεί να προκαλέσει 36% μείωση της δύναμης κάμψης του αγκώνα και 55% μείωση της δύναμης υπτιασμού του αντιβραχίου.

image

Για τον λόγο αυτό προτείνεται χειρουργική αποκατάσταση της βλάβης όσο το δυνατόν νωρίτερα. Αν υπάρξει καθυστέρηση του χειρουργείου ο τένοντας δεν δύναται να ανευρεθεί ή να καθηλωθεί στην ανατομική του θέση λόγω των μετατραυματικών αλλοιώσεων της περιοχής και της ρίκνωσης του μυός. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί μόσχευμα για να καλυφθεί το κενό.

Έχουν περιγραφεί αρκετές χειρουργικές μέθοδοι για την αποκατάσταση του τένοντα. Κοινός στόχος είναι η ασφαλής καθήλωσή του με ειδικές οστικές άγκυρες και ράμματα στην αρχική ανατομική του θέση. Η κινητοποίηση ξεκινά σχετικά σύντομα και το παθητικό επιτρεπόμενο εύρος κίνησης αυξάνεται ανά δύο εβδομάδες. Η ενεργητική κινητοποίηση ξεκινά μετά τις 6 εβδομάδες που αφαιρείται και ο νάρθηκας, στις 12 εβδομάδες επιτρέπεται ελεύθερη δραστηριότητα ενώ ο ασθενής πρέπει να γνωρίζει ότι η ανάκτηση της πλήρους δύναμης του δικεφάλου έρχεται μετά τον έκτο μήνα.

image