Τι είναι η αρθρίτιδα αγκώνα;

Η αρθρίτιδα αγκώνα είναι μία εκφυλιστική πάθηση στην την οποία ο αρθρικός χόνδρος του αγκώνα φθείρεται. Αν και δεν είναι τόσο συχνή όσο η αρθρίτιδα άλλων αρθρώσεων, παρουσιάζεται με πολλές μορφές, κλασσική οστεοαρθρίτιδα, ρευματοειδής, μετατραυματική, και έχει σαν τελικό αποτέλεσμα τον πόνο και τον περιορισμό της κίνησης. Ο λόγος είναι η μη αναστρέψιμη φθορά των αρθρικών επιφανειών.

Ποια είναι τα αίτια της αρθρίτιδας αγκώνα;

 • Ρευματοειδής αρθρίτιδα
 • Παλαιό τραύμα – κάταγμα αγκώνα
 • Κλασσική οστεοαρθρίτιδα – φθορά του χόνδρου η οποία σχετίζεται με την ηλικία του ατόμου

Ποια είναι τα κύρια συμπτώματα της αρθρίτιδας αγκώνα;

Τα κύρια συμπτώματα της αρθρίτιδας του αγκώνα είναι κυρίως:

 • Πόνος
 • Περιορισμός της κίνησης – Δυσκαμψία
 • Οίδημα της άρθρωσης

Καθένα από τα προαναφερόμενα συμπτώματα δυσκολεύουν το άτομο στην καθημερινότητά και μειώνουν την ποιότητα ζωής. Επιπλέον, σε προχωρημένα στάδια της αρθρίτιδας αγκώνα, ο περιορισμός της κίνησης είναι τόσο έντονος, σε σημείο που ο ασθενής δυσκολεύεται να χρησιμοποιήσει το χέρι για να σιτιστεί ή για την προσωπική του υγιεινή.

Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση της αρθρίτιδας αγκώνα;

Για τη διάγνωση της πάθησης αρκεί το ιστορικό, η κλινική εξέταση καθώς και οι απλές ακτινογραφίες αγκώνα. Για την χειρουργική αντιμετώπιση συνίσταται η διενέργεια επιπλέον αξονικής τομογραφίας.

Ποια είναι η θεραπεία της αρθρίτιδας αγκώνα;

Θεραπεία για την αρθρίτιδα δυστυχώς δεν υπάρχει. Καθυστέρηση για την εξέλιξή της, δεν είμαστε ακόμα σίγουροι – αν και έχουν παρουσιαστεί αρκετές φαρμακευτικές ή βιολογικές θεραπείες που το υποστηρίζουν. Ο ασθενής με την καθοδήγηση του ορθοπαιδικού μπορεί να δοκιμάσει οτιδήποτε δεν τον βλάπτει και ίσως τον ωφελεί αρκεί να τηρείται και μια αναλογία κόστους/αποτελέσματος. Κυριότερο παράγοντα αποτελεί το να έχουν καλλιεργηθεί αληθινές προσδοκίες από τον ειδικό.

Σε αυτές τις θεραπείες περιλαμβάνονται:

 • Aλλαγή του τρόπου ζωής του ασθενή – Αποφυγή των δραστηριοτήτων που προκαλούν έξαρση των συμπτωμάτων
 • Χρήση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων
 • Φυσικοθεραπεία – Στόχος είναι η διάταση των μυών και των συνδέσμων του αγκώνα, η ενδυνάμωση και η βελτίωση του εύρους κίνησης.
 • Τοπικές εγχύσεις κορτιζόνης, υαλουρονικού οξέος, θεραπεία PRP και βλαστοκυττάρων μπορούν να ανακουφίσουν τον ασθενή από τα συμπτώματα.

Σε πιο προχωρημένα στάδια της πάθησης, η συντηρητική θεραπεία δεν μπορεί να ανακουφίσει από τα συμπτώματα. Σε αυτή την περίπτωση θέση έχουν:

 • H αρθροσκόπηση για αφαίρεση ξένων σωμάτων και αφαίρεση του φλεγμαίνοντα θυλάκου.
 • H επέμβαση ΟΚ (The Outerbridge-Kashiwagi – OK procedure) η οποία έχει στόχο να βελτιώσει την κίνηση σε αρχόμενη αρθρίτιδα.

Τελική λύση αποτελεί η αρθροπλαστική αγκώνα η οποία θα εξαλείψει τον πόνο και θα βελτιώσει το εύρος κίνησης της άρθρωσης. Το τελικό αποτέλεσμα της αρθροπλαστικής εξαρτάται από την αρχική πάθηση, την επιλογή της μεθόδου αρθροπλαστικής και φυσικά το πρόγραμμα μετεγχειρητικής αποκατάστασης που θα ακολουθήσει ο ασθενής.

επικοινωνία

επικοινωνία