Ο ορογόνος θύλακος του ωλεκράνου (bursa) είναι ένας λιπαντικός σχηματισμός που βρίσκεται μεταξύ του δέρματος και του οστού στην οπίσθια επιφάνεια του αγκώνα (ωλέκρανο). Ο λόγος ύπαρξής του είναι να επιτρέπει την ελεύθερη κίνηση του δέρματος πάνω από το οστό καθώς ο αγκώνας κινείται σε κάμψη και σε έκταση.
Τι είναι η ορογονοθυλακίτιδα αγκώνα;
Η ορογονοθυλακίτιδα αγκώνα αποτελεί μία φλεγμονώδη πάθηση του ωλεκρανικού θυλάκου και αρκετά συχνή αιτία ενόχλησης και πόνου στην περιοχή του αγκώνα. Συνήθως είναι αποτέλεσμα είτε κάποιας φλεγμονής, είτε επανειλημμένων μικροτραυματισμών όπως για παράδειγμα η τακτική πίεση του αγκώνα σε κάποια σκληρή επιφάνεια.
Η πάθηση εκδηλώνεται με πάχυνση του θυλάκου και παραγωγή οροαιματηρού υγρού μέσα στον θύλακο.
Ποια είναι τα συμπτώματα της ορογονοθυλακίτιδας αγκώνα;
Tα κύρια συμπτώματα της συγκεκριμένης πάθησης είναι η ενόχληση κατά την ψηλάφηση, ενιότε ο πόνος καθώς και η διόγκωση του θυλάκου η οποία μπορεί να φτάσει σε σημείο που να επηρεάζει την κάμψη του αγκώνα.
Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση;
Η διάγνωση της πάθησης γίνεται με απλή ψηλάφηση της περιοχής από τον ιατρό.
Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία της ορογονοθυλακίτιδας αγκώνα;
Αρχικά, η θεραπεία μπορεί να είναι συντηρητική με τροποποίηση της δραστηριότητας, φυσιοθεραπεία, παγοθεραπεία και χορήγηση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων. Σε κάποιες περιπτώσεις έχει θέση η παρακέντηση του θυλάκου και σε περίπτωση λοίμωξης χορηγείται αντιβιοτική αγωγή.
Σε επίμονες καταστάσεις προτείνεται η χειρουργική αφαίρεση του ορογόνου θυλάκου μια εξαιρετικά εύκολη και ασφαλής επέμβαση. Η επιστροφή σε όλες τις δραστηριότητες γίνεται άμεσα μετεγχειρητικά.
Υπάρχει τρόπος προφύλαξης;
Σε άτομα που ασχολούνται με τον αθλητισμό όπως τερματοφύλακες ή αθλητές χάντμπολ, προτείνεται σαν τρόπος προφύλαξης η χρήση ειδικών προστατευτικών εξαρτημάτων αγκώνα κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας. Επίσης τροποποίηση της δραστηριότητας προτείνεται και σε ανθρώπους με δουλειά γραφείου έτσι ώστε να αποφεύγεται η συνεχής τριβή του αγκώνα με το γραφείο.