Η εικόνα απεικονίζει έναν δεξιό ώμο κοιτώντας τον από μπροστά. Πάνω από την κεφαλή βρίσκεται ένα οστό σαν αψίδα το οποίο ονομάζεται «ακρώμιο». Ο στενός χώρος μεταξύ της κεφαλής και του ακρωμίου ονομάζεται «υπακρωμιακός χώρος» και περιέχει τένοντες, καθώς και έναν λιπαντικό σχηματισμό τον «ορογόνο θύλακο» ή αλλιώς «bursa».
To σύνδρομο αυτό ονομάζεται αλλιώς σύνδρομο πρόσκρουσης ή τενοντίτιδα ώμου και αποτελεί την πιο συχνή αιτία δυσλειτουργίας του ώμου, καθώς και την συχνότερη αιτία πόνου. Ο πόνος είναι αποτέλεσμα προστριβής της κεφαλής του βραχιονίου οστού κάτω από το ακρώμιο και εμφανίζεται κατά τη διάρκεια των στροφικών κινήσεων.
Η στένωση αυτού του χώρου από αίτια:
- Μηχανικά (π.χ. μια οστική προσεκβολή) – συνήθως ασθενείς άνω των 40 ετών
- Λειτουργικά (αστάθεια της άρθρωσης, μη φυσιολογική κίνηση της ωμοπλάτης) – συνήθως ασθενείς κάτω των 40 ετών
Ποια άτομα έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν το σύνδρομο;
Μπορεί να παρουσιαστεί σε οποιαδήποτε ηλικία και σχετίζεται με τις δραστηριότητες του ασθενή. Σε άτομα νεαρής ηλικίας, το σύνδρομο παρουσιάζεται κυρίως μετά από καταπόνηση του ώμου κυρίως λόγω αθλητισμού.
Αναλόγως αν το αίτιο είναι μηχανικό ή λειτουργικό, το σύνδρομο υπακρωμιακής προστριβής χωρίζεται σε πρωτοπαθές και δευτεροπαθές,.
Κατά το σύνδρομο αυτό, ο χώρος μεταξύ του οστού (ακρώμιο) και των τενόντων περιορίζεται, με αποτέλεσμα να ερεθίζονται οι τένοντες, γεγονός το οποίο επιδεινώνεται με συγκεκριμένες κινήσεις. Όταν συμβεί αυτό, παρατηρείται πάχυνση του ορογόνου θυλάκου (bursa), δημιουργείται έντονη φλεγμονή, συνοδεύεται από τενοντοπάθεια (τενοντίτιδα), και ενίοτε μερική ή πλήρη ρήξη σε έναν ή περισσότερους τένοντες (κυρίως στον υπερακάνθιο και δευτερευόντως στον υπακάνθιο).
Ποια είναι τα συμπτώματα;
Το σύνδρομο πρόσκρουσης είναι μία κατάσταση εξαιρετικά ενοχλητική για τον ασθενή. Περιορίζει αισθητά την λειτουργικότητα λόγω πόνου, ενώ συχνός είναι και ο νυχτερινός πόνος λόγω προσβολής των τενόντων. Ενίοτε, επειδή ο ασθενής αποφεύγει τις κινήσεις που προκαλούν πόνο, καταλήγει σε δυσκαμψία της άρθρωσης, μείωση δηλαδή του εύρους κίνησης του ώμου, (δευτεροπαθής παγωμένος ώμος) δυσκολεύοντας και περιορίζοντας ακόμα περισσότερο τις καθημερινές του δραστηριότητες.
Πώς γίνεται η διάγνωση του συνδρόμου;
Η διάγνωση του συνδρόμου είναι κυρίως κλινική. Στηρίζεται στη λήψη ενός καλού ιστορικού και στην κλινική εξέταση. Στη συνέχεις, απεικονιστικές εξετάσεις όπως απλή ακτινογραφία, υπέρηχος ή μαγνητική τομογραφία θα επιβεβαιώσουν και θα συγκεκριμενοποιήσουν το τι ακριβώς συμβαίνει.
Πώς πραγματοποιείται η θεραπεία;
Η θεραπεία σχεδιάζεται βάσει του αιτίου πρόκλησης του συνδρόμου πρόσκρουσης. Η θεραπευτική προσέγγιση του πρωτοπαθούς από το δευτεροπαθές σύνδρομο πρόσκρουσης είναι τελείως διαφορετική.
Συγκεκριμένα, η θεραπεία ξεκινά με την συντηρητική αντιμετώπιση. Δηλαδή, φυσιοθεραπεία και εκπαίδευση του ασθενούς για τροποποίηση της δραστηριότητας του, καθώς και κατ´οίκον άσκηση αν χρειαστεί εφαρμογή υπακρωμιακών ενέσεων με φαρμακευτικούς ή αυτόλογους βιολογικούς παράγοντες όπως το PRP.
Αν σε καθορισμένο χρονικό διάστημα αποτύχουν τα συντηρητικά μέτρα, την λύση στο πρωτοπαθές σύνδρομο πρόσκρουσης προσφέρει η αρθροσκόπηση (αρθροσκοπική υπακρωμιακή αποσυμπίεση). Συγκεκριμένα, σκοπός της αρθροσκόπησης, είναι να αυξήσει τον υπακρωμιακό χώρο αφαιρώντας τον φλεγμαίνοντα ορογόνο θύλακο (inflamed bursa), καθώς και ενός μικρού τμήματος του ακρωμίου. Πρόκειται για μία επέμβαση ρουτίνας, με ποσοστό επιπλοκών ιδιαίτερα χαμηλό, όπως εξάλλου σε όλες τις αρθροσκοπικές επεμβάσεις. Επιπλέον, δεν χρειάζεται διανυκτέρευση τους ασθενούς στο νοσοκομείο και η αποκατάσταση είναι γρήγορη χωρίς ιδιαίτερους περιορισμούς.
Eξειδίκευση του ιατρού στην αρθροσκόπηση:
O αρθροσκοπικός πύργος που χρησιμοποιεί ο ιατρός Γεώργιος Φλεβαράκης, κατ’αποκλειστικότητα στο Metropolitan General είναι τελευταίας τεχνολογίας Arthrex με κάμερα ανάλυσης 4K από τους κορυφαίους παγκοσμίως και από τους ελάχιστους στην Ελλάδα. Eπιπλέον, τα εμφυτεύσιμα αρθροσκοπικά υλικά είναι κορυφαίας ποιότητας και σύγχρονου σχεδιασμού της εταιρείας Arthrex, παράγοντας ο οποίος είναι πολύ σημαντικός για την επιτυχία της επέμβασης. Η εκπαίδευση, η υψηλή εξειδίκευση στη χειρουργική ώμου και αγκώνα, καθώς και η εμπειρία του ιατρού σε ένα από τα καλύτερα κέντρα ώμου του Ηνωμένου Βασιλείου, στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Liverpool, του επιτρέπει να αναλαμβάνει ασθενείς για αρθροσκοπική ή ανοιχτή αποκατάσταση των περισσότερων παθήσεων ώμου και αγκώνα. Η ομάδα του Γεώργιου Φλεβαράκη είναι έμπειρη χειρουργική ομάδα σε όλο το φάσμα της ορθοπαιδικής χειρουργικής, μετεγχειρητικής υποστήριξης και αποκατάστασης του ασθενούς (παρακολούθηση από φυσίατρο και εξειδικευμένους φυσικοθεραπευτές με εμπειρία στην αποκατάσταση ώμου – αγκώνα).
Η χειρουργική αντιμετώπιση του δευτεροπαθούς συνδρόμου πρόσκρουσης, αν χρειαστεί, εστιάζει στον περιορισμό της αστάθειας της άρθρωσης και όχι στην αποσυμπίεση της περιοχής, η οποία αν γίνει απλά θα έχει σαν αποτέλεσμα να επιδεινώσει τα συμπτώματα.
Δείτε επίσης..