Τι είναι το κάταγμα κλείδας;

Η κλείδα, γνωστή και ως κλείδα οστού, αποτελεί βασικό σύνδεσμο ανάμεσα στη ωμοπλάτη και το στέρνο. Είναι εξαιρετικά σημαντική για την κίνηση και τη σταθερότητα του ώμου, αλλά και ευάλωτη σε τραυματισμούς λόγω της θέσης της. Βρίσκεται πάνω από σημαντικά νεύρα και αιμοφόρα αγγεία, αλλά ευτυχώς, οι δομές αυτές σπάνια τραυματίζονται σε κατάγματα. Τα κατάγματα της κλείδας είναι αρκετά συχνά στα δραστήρια άτομα. Ωστόσο, μπορεί να προκύψουν και στα βρέφη κατά τη διάρκεια ενός δύσκολου φυσιολογικού τοκετού.

Η κατηγοριοποίηση των καταγμάτων γίνεται βάσει της θέσης τους:

  • Κατάγματα έξω τριτημορίου
  • Κατάγματα μέσου τριτημορίου (τα συχνότερα 75 – 80%)
  • Κατάγματα έσω τριτημορίου

Ποια είναι τα αίτια;

Τα κατάγματα της κλείδας προκαλούνται συχνότερα από άμεσο τραύμα στον ώμο, όπως πτώσεις από ύψος ή αθλητικούς τραυματισμούς. Τροχαία ατυχήματα ή πτώσεις με το χέρι εκτεταμένο αποτελούν επίσης κοινές αιτίες. Στα νεογέννητα, τα κατάγματα μπορεί να συμβούν κατά τη γέννηση, αν και είναι σπάνιο.

Ποια συμπτώματα προκαλεί το κάταγμα κλείδας;

Τα συμπτώματα που προκαλούνται από το κάταγμα στην κλείδα είναι:

  • Έντονος πόνος
  • Αιμάτωμα – Οίδημα – Εκχύμωση (μελανιά)
  • Παραμόρφωση, διόγκωση ή ασυμμετρία του ώμου (σε κάποιες περιπτώσεις)

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Μόλις ο ασθενής υποστεί κάταγμα στην κλείδα, πρέπει να απευθυνθεί άμεσα σε έναν Ορθοπαιδικό Χειρουργό για να γίνει αξιολόγηση της κατάστασης και να εφαρμοστεί έγκαιρα η κατάλληλη θεραπεία. Για τη διάγνωση απαραίτητη είναι η κλινική εξέταση και οι απεικονιστικές εξετάσεις. Κατά την κλινική εξέταση ο γιατρός θα ελέγξει για τυχόν παραμορφώσεις, ασσυμετρίες ή πόνο στο σημείο. Οι ακτινογραφίες χρησιμοποιούνται για τον εντοπισμό της θέσης και της σοβαρότητας του κατάγματος, ενώ σε σύνθετα περιστατικά μπορεί να ζητηθεί αξονική τομογραφία.  Τέλος, σημαντική είναι και η  αξιολόγηση των νεύρων και αιμοφόρων αγγείων, παρόλο που οι τραυματισμοί σε αυτά τα σημεία είναι σπάνιοι.

 

Ποια είναι η θεραπεία για το κάταγμα κλείδας;

Η θεραπεία καθορίζεται από τον Ορθοπαιδικό Χειρουργό, ο οποίος συνυπολογίζει την ταξινόμηση του κατάγματος, το βαθμό παρεκτόπισης των οστικών τμημάτων και τον τον τραυματισμό των μαλακών μορίων. Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν να γίνεται σωστή διάγνωση, αφού τα κατάγματα της κλείδας διαφέρουν πολύ μεταξύ τους ως προς τον τρόπο αντιμετώπισης και ως προς την πρόγνωση. Σε γενικές γραμμές, αντιμετωπίζονται συντηρητικά τα κατάγματα που δεν εμφανίζουν μεγάλη παρεκτόπιση ή συντριβή. Ο βραχίονας σταθεροποιείται με sling, ενώ ο πόνος αντιμετωπίζεται με παυσίπονα. Πολύ σημαντική είναι οι ασκήσεις φυσικοθεραπείας που βοηθούν στην ενδυνάμωση του χεριού και την αποκατάσταση της λειτουργικότητας του ώμου.

Από την άλλη, η χειρουργική επέμβαση κρίνεται απαραίτητη για κατάγματα:

  • Παρεκτοπισμένα
  • Ανοιχτά κατάγματα
  • Συντριπτικά
  • Στο περιφερειακό άκρο της κλείδας που είναι πιθανό να επηρεάσουν την ακρωμιοκλειδική άρθρωση

Η χειρουργική επέμβαση γίνεται με στόχο την ανάταξη των οστών και τη σταθεροποίησή τους. Για τη σταθεροποίηση γίνεται χρήση ειδικών υλικών, όπως πλάκες. Η διαδικασία είναι συνήθως σύντομη και δεν απαιτεί παραμονή στο νοσοκομείο.

Ποια είναι η μετεγχειρητική πορεία που ακολουθείται;

Ο ασθενής μπορεί να χρησιμοποιήσει τον βραχίονα μετά από ένα διάστημα 4 εβδομάδων (π.χ. για οδήγηση), εφόσον ο Ορθοπαιδικός διαπιστώσει πρόοδο στην ανάρρωσή του. Μετά το χειρουργείο, δημιουργείται από τον Χειρουργό και τον Φυσικοθεραπευτή ένα πρόγραμμα αποκατάστασης με τις κατάλληλες ασκήσεις για τον ασθενή.

Ο Γιώργος Φλεβαράκης, Αν. Διευθυντής της Γ’ Ορθοπαιδικής Κλινικής – Ελάχιστης Επεμβατικότητας (MIS) του Metropolitan General, είναι εξειδικευμένος Ορθοπαιδικός Χειρουργός με πολυετή εμπειρία στη χειρουργική και συντηρητική αντιμετώπιση παθήσεων ώμου και αγκώνα. Με επίκεντρο τον ασθενή, αναλαμβάνει πολύπλοκα περιστατικά τραύματος, αθλητικών κακώσεων και εκφυλιστικών παθήσεων, προσφέροντας αποτελεσματικές λύσεις για άμεση αποκατάσταση. Επικοινωνήστε μαζί μας για να λάβετε εξατομικευμένη διάγνωση και θεραπεία.