Τι είναι η τενοντοπάθεια υπερακανθίου;

Η τενοντοπάθεια του υπερακανθίου είναι μια εκφυλιστική πάθηση του τένοντα του υπερακανθίου μυός στον ώμο. Ο υπερακάνθιος είναι ένας από τους τέσσερις μυς του στροφικού πετάλου, υπεύθυνος για την απαγωγή και σταθεροποίηση του βραχιονίου. Η τενοντοπάθεια είναι μια κοινή αιτία πόνου στον ώμο, οφειλόμενη σε μηχανική πίεση του τένοντα ανάμεσα στο ακρώμιο και την κεφαλή του βραχιονίου. Εμφανίζεται λόγω επαναλαμβανόμενων μικροτραυματισμών, υπέρχρησης και ανεπαρκούς αιμάτωσης του τένοντα.

Τενοντοπάθεια Υπερακανθίου: Αίτια

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες πίσω από την πρόκληση τενοντοπάθειας υπερκανθίου Συγκεκριμένα, οι κυριότερες αιτίες εμφάνισης της είναι:

  • Φυσιολογική εκφύλιση του τένοντα λόγω ηλικίας.
  • Προϋπάρχουσες ανατομικές ανωμαλίες του ακρωμίου.
  • Υπερχρησία και επαναλαμβανόμενοι μικροτραυματισμοί
  • Κακή στάση σώματος και μηχανική καταπόνηση του ώμου.
  • Τραυματισμοί ή αθλητικές δραστηριότητες με έντονη χρήση του άνω άκρου.

 

Τενοντοπάθεια Υπερακανθίου: Συμπτώματα

Το κυριότερο σύμπτωμα της τενοντοπάθειας υπερκανθίου είναι ο έντονος πόνος στον ώμο που συχνά αντανακλά στον αγκώνα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πόνος επιδεινώνεται κατά τη διάρκεια της νύχτας εμποδίζοντας τον  ασθενή να κοιμηθεί. Επιπλέον, η τενοντοπάθεια μειώνει σημαντικά τη μυϊκή δύναμη στον ώμο και περιορίζει την ανύψωση του βραχίωνα .

Τενοντοπάθεια Υπερακανθίου: Διάγνωση

Η τενοντοπάθεια υπερκανθίου μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την καθημερινότητα του ασθενή. Επομένως, είναι απαραίτητο να γίνεται άμεσα η διάγνωση και να εφαρμοστεί η κατάλληλη θεραπεία για την αποκατάσταση. Η διάγνωση πρέπει να γίνεται από Ορθοπαιδικό Χειρουργό που θα υποβάλλει τον ασθενή σε κλινική εξέταση. Η κλινική εξέταση είναι πολύ σημαντική, καθώς γίνεται η αξιολόγηση του εύρους κίνησης, δύναμης και πόνου του ώμου. Συνήθως, ο ασθενής πραγματοποιεί και δοκιμασίες πρόκλησης ώμου, όπως για παράδειγμα το Neer Test. Πρόκειται για ειδικές κινήσεις που βοηθούν στην ανίχνευση του πόνου στον υπερακάνθιο. Τέλος, απαραίτητη είναι και η απεικόνιση του τένοντα μέσω ακτινογραφίας, υπερηχογραφήματος ή μαγνητικής τομογραφίας.

Μόλις πραγματοποιηθεί η διάγνωση, ο Ορθοπαιδικός θα αποφασίσει και ποια θεραπευτική προσέγγιση μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την κατάσταση.

Συντηρητική Θεραπεία

Η συντηρητική θεραπεία μπορεί να προσφέρει ανακούφιση όταν τα συμπτώματα είναι ήπια. Συνήθως είναι ένας συνδυασμός φαρμακευτική αγωγής (αντιφλεγμονώδη) για την αντιμετώπιση του πόνου και φυσικοθεραπείας. Η φυσικοθεραπεία περιλαμβάνει ειδικές ασκήσεις για κάθε ασθενή, ώστε να βελτιώσει την κινητικότητα και ενισχύσει τους μυς. Ενδεχομένως, να χρειαστεί και η προσαρμογή κάποιων δραστηριοτήτων, ώστε να μην επιβαρύνουν τον ώμο. Τέλος, πολύ σημαντική είναι και η ξεκούραση για ένα διάστημα αποφεύγοντας έντονες κινήσεις.

Ενέσιμη Θεραπεία

Όταν ο πόνος είναι έντονος και οι συντηρητική μέθοδος αποτυγχάνει, η ενέσιμη θεραπεία με εγχύσεις φαρμακευτικών προϊόντων ή PRP (πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια) αποτελεί μια αποτελεσματική λύση. Οι ενέσεις κορτικοστεροειδών χρησιμοποιούνται για τη μείωση της φλεγμονής και του πόνου και χορηγούνται απευθείας στον υπακρωμιακό χώρο. Αν και προσφέρουν ανακούφιση, δεν αντιμετωπίζουν την υποκείμενη αιτία. Από την άλλη, οι ενέσεις πλάσματος πλούσιου σε αιμοπετάλια (PRP) έχουν δείξει υποσχόμενα αποτελέσματα, καθώς προάγουν την επούλωση του τένοντα μέσω αυξητικών παραγόντων.

Χειρουργική Θεραπεία

Εάν η τενοντοπάθεια του υπερακανθίου οφείλεται σε προχωρημένες ή χρόνιες περιπτώσεις με σοβαρή ρήξη ή σε περιπτώσεις που η συντηρητική θεραπεία αποτύχει, η χειρουργική επέμβαση μπορεί να είναι απαραίτητη. Η αρθροσκόπηση ώμου είναι η πιο συνηθισμένη μέθοδος. Μέσω μικρών τομών, ο χειρουργός εισάγει κάμερα και εργαλεία για την επιδιόρθωση του τένοντα. Η αρθροσκόπηση μειώνει σημαντικά τον μετεγχειρητικό πόνο, ενώ επιταχύνει την ανάρρωση. Μετά την επέμβαση, απαιτείται πρόγραμμα αποκατάστασης με φυσικοθεραπεία για την πλήρη ανάρρωση.

Η έγκαιρη διάγνωση και η κατάλληλη θεραπεία είναι κρίσιμες για την αποκατάσταση της λειτουργικότητας του ώμου. Ένας εξειδικευμένος Ορθοπαιδικό Χειρουργός μπορεί να  διασφαλίσει την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση της τενοντοπάθειας του υπερακανθίου. Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός Γεώργιος Φλεβαράκης είναι Αν. Διευθυντής της Γ Ορθοπαιδικής Κλινικής – Ελάχιστης Επεμβατικότητας στο νοσοκομείο Metropolitan General. Έχει εξειδικευτεί στην αντιμετώπιση παθήσεων ώμου και στην αποκατάστασή του με σύγχρονες και ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους. Εάν αντιμετωπίζετε συμπτώματα τενοντοπάθειας του υπερακανθίου, επικοινωνήστε μαζί μας για εξατομικευμένη διάγνωση και θεραπεία.