ακρωμιοκλειδική_άρθρωση

Η φωτογραφία απεικονίζει εξάρθρημα ακρωμιοκλειδικής – Ανατομική χειρουργική αποκατάσταση συνδέσμων με τεχνική InternalBrace της Arthrex.

Ποια είναι η ακρωμιοκλειδική άρθρωση;

Η ακρωμιοκλειδική είναι μία μικρή άρθρωση στην κορυφή του ώμου μεταξύ της κλείδας και του ακρωμίου, η οποία ενώνει το εξωτερικό άκρο της κλείδας με το ακρώμιο (τμήμα της ωμοπλάτης). Η άρθρωση αυτή περιέχει έναν δισκοειδή σχηματισμό σαν το μηνίσκο τού γόνατος και αν και μικρή, οποιαδήποτε διαταραχή της μπορεί να προκαλέσει έντονα προβλήματα λόγω πόνου κατά την εκτέλεση κινήσεων του ώμου.

Ποιες είναι οι συχνότερες παθήσεις της ακρωμιοκλειδικής άρθρωσης;

Οι δυο συχνότερες καταστάσεις που αντιμετωπίζουμε είναι το εξάρθρημα και η αρθρίτιδα. Το εξάρθρημα ακρωμιοκλειδικής προκύπτει συνήθως από πτώση πάνω στον ώμο. Συγκεκριμένα, η ωμοπλάτη πιέζεται προς τα κάτω, η κλείδα προς τα πάνω και έτσι διαταράσσεται η άρθρωση μεταξύ τους.  Η αρθρίτιδα ακρωμιοκλειδικής άρθρωσης είναι είτε εκφυλιστικού τύπου, είτε μετατραυματική (κυρίως μετά από κάποιο εξάρθρημα) και συνίσταται στην καταστροφή του μηνίσκου, εμφάνιση οστεοφύτων και άμεση επαφή των 2 άκρων, του ακρωμίου και της κλείδας. Το στενό πλέον διάστημα μεταξύ τους ή η άμεση επαφή τους κατά την κίνηση του ώμου είναι αυτό που προκαλεί την έντονη ενόχληση.

Ποια είναι τα συμπτώματα του εξαρθρήματος;

εξαρθρημα

Ο ασθενής συνήθως μετά από μία πτώση παρατηρεί διόγκωση ή παραμόρφωση στην άνω επιφάνεια του ώμου – στο εξωτερικό άκρο της κλείδας, εκχύμωση, οίδημα και συνοδό πόνο κατά την ψηλάφιση ή κατά την κίνηση του χεριού. Σε γενικές γραμμές ο πόνος είναι ανεκτός.

Ποια είναι τα συμπτώματα της αρθρίτιδας;

αρθριτιδα

To κύριο σύμπτωμα και αυτής της πάθησης είναι ο έντονος πόνος καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Συγκεκριμένα, ο πόνος ξεκινά σταδιακά και επιδεινώνεται κυρίως κατά την ανύψωση του άνω άκρου. Αρκετές φορές εμφανίζεται πρήξιμο στην περιοχή. Ο πόνος χειροτερεύει κυρίως όταν ο ασθενής προσπαθεί να ακουμπήσει με το χέρι του αντικείμενα τα οποία βρίσκονται στην απέναντι πλευρά σε σχέση με το άνω άκρο στο οποίο εμφανίζεται η πάθηση.

Πώς γίνεται η διάγνωση των παθήσεων;

Η διάγνωση γίνεται βασισμένη  στο ιστορικό του ασθενούς, στα συμπτώματα τα οποία εμφανίζει, καθώς και  στην κλινική εξέταση. Μια απλή ακτινογραφία συνήθως αρκεί για να επιβεβαιωθεί η διάγνωση.

Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία του εξαρθρήματος;

εξαρθρημα

Ο βαθμός της διαταραχής είναι αυτός που καθορίζει και την θεραπεία, η οποία μπορεί να είναι συντηρητική ή χειρουργική ανάταξη και σταθεροποίηση της άρθρωσης. Βασικό κριτήριο και εδώ είναι οι καθημερινές δραστηριότητες και προσδοκίες του κάθε ασθενή. Η χειρουργική θεραπεία συνίσταται σε ανάταξη της άρθρωσης στην ανατομική της θέση και συγκράτησή της με ειδική τεχνική μέχρι να επιτευχθεί η φυσική επούλωση των ραγέντων ιστών. Όπως σε όλες τις παθήσεις του ώμου και εδώ ο ασθενής ακολουθεί συγκεκριμένο πρόγραμμα φυσικοθεραπείας.

Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία της αρθρίτιδας;

Η θεραπεία μπορεί να ξεκινήσει από συντηρητικά μέτρα όπως φυσικοθεραπεία και ενέσεις και επί επιμονής των συμπτωμάτων να καταλήξει σε αρθροσκοπική αφαίρεση της άρθρωσης έτσι ώστε να διευρυνθεί το στενό διάστημα ανάμεσα στο ακρώμιο και την κλείδα με άμεση βελτίωση των συμπτωμάτων.