image

Tι είναι η θεραπεία με εγχύσεις βλαστοκυττάρων;

Η θεραπεία αυτή έχει ως στόχο να διεγείρει με φυσικό τρόπο την επούλωση και την αναγέννηση των ιστών παρέχοντας στην πάσχουσα περιοχή ικανό αριθμό κυττάρων τα οποία είναι επιφορτισμένα με αυτό το καθήκον, τα γνωστά βλαστοκύτταρα – stem cells.

Η λήψη των βλαστοκυττάρων γίνεται συνήθως από το λίπος στην περιοχή της κοιλιάς του ασθενούς (adipose tissue) μέσω ελάχιστα επεμβατικής και ανώδυνης μεθόδου. Έχει αποδειχτεί ότι η περιοχή αυτή αποτελεί αποθήκη του οργανισμού για το συγκεκριμένο είδος κυττάρων. Για την διαδικασία αυτή χρειάζεται ειδικός εξοπλισμός ενώ τηρούνται συγκεκριμένες συνθήκες κατά την λήψη, επεξεργασία και καλλιέργεια των βλαστοκυττάρων.

Μετά την επεξεργασία και καλλιέργεια, παρασκευάζεται ένα διάλυμα πλούσιο σε βλαστοκύτταρα και ενίεται στην πάσχουσα περιοχή ενώ μπορεί να συνδυαστεί και με έγχυση PRP το οποίο παρέχει τοπικά, υψηλές συγκεντρώσεις αυξητικών παραγόντων – χρήσιμων για την διαδικασία της επούλωσης.
Η μέθοδος εφαρμόζεται κυρίως σε περιπτώσεις ασθενών με αρθρίτιδα εκφυλιστικής ή τραυματικής αιτιολογίας (ελλείμματα χόνδρου).
Είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο πως τα προϊόντα αποδόμησης του χόνδρου στην αρθρίτιδα διεγείρουν κάποια κύτταρα που ονομάζονται μακροφάγα που κύρια δουλειά τους είναι να απομακρύνουν τα άχρηστα προϊόντα. Δυστυχώς τα ενεργοποιημένα μακροφάγα έχει αποδειχτεί ότι συμβάλλουν στην περαιτέρω καταστροφή του χόνδρου, βάζοντας την άρθρωση σε έναν φαύλο αυτοκαταστροφικό κύκλο.
Τα βλαστοκύτταρα που ενίονται στην άρθρωση ανιχνεύουν τα μακροφάγα και τα απενεργοποιούν ενώ παράγουν και αναγεννητικές πρωτεΐνες – αυξητικούς παράγοντες που βοηθούν στην επούλωση. Τελικά κάποια από τα βλαστοκύτταρα θα διαφοροποιηθούν σε χόνδρο ολοκληρώνοντας την διαδικασία της επούλωσης. Μέσω αυτής της διαδικασίας εξηγείται η μακροπρόθεσμη «αντιφλεγμονώδης» δράση των βλαστοκυττάρων αφού μειώνεται η φλεγμονή, ο πόνος και το οίδημα ενώ υποστηρίζεται ότι έχουν και τροποποιητική δράση στην πάθηση αφού επαναφέρουν την ισορροπία μεταξύ των καταβολικών – μακροφάγων και των αναγεννητικών παραγόντων καθυστερώντας την καταστροφή του χόνδρου και σε πολλές περιπτώσεις συμβάλλοντας στην επούλωση του φθαρμένου χόνδρου.

Τι δείχνουν τα αποτελέσματα;

Τα πρώτα αποτελέσματα από κλινικές μελέτες σε κέντρα αναφοράς του εξωτερικού είναι ενθαρρυντικά ενώ και εργαστηριακές έρευνες επιβεβαιώνουν ότι πράγματι τα βλαστοκύτταρα παίζουν σημαντικό ρόλο στην επούλωση του φθαρμένου χόνδρου. Οι θεραπείες αυτές συνεχώς εξελίσσονται και κερδίζουν έδαφος αλλά θα πρέπει να γίνονται με τις σωστές ενδείξεις και την καλλιέργεια κατάλληλων προσδοκιών στον εκάστοτε ασθενή.