Τι είναι η τενοντίτιδα ώμου;
Η άρθρωση του ώμου παραμένει σταθερή χάρη σε ένα σύνολο συνδέσμων, μυών και τενόντων. Η τενοντίτιδα ώμου προκύπτει όταν δημιουργείται φλεγμονή στους τένοντες και στον υπακρωμιακό θύλακο της άρθρωσης με αποτέλεσμα να διογκώνονται και να προκαλούν έντονο πόνο στην περιοχή.
Ποια είναι τα αίτια εμφάνισης;
Η τενοντίτιδα ώμου είναι μια πάθηση που συχνά εντοπίζεται σε άτομα που κάνουν αθλήματα ή έντονη γυμναστική. Συγκεκριμένα, ασκήσεις ή δραστηριότητες που απαιτούν επαναλαμβανόμενη κίνηση των χεριών πάνω από το κεφάλι, όπως η άρση βαρών, το κολύμπι ή το τένις, αποτελούν την κυριότερη αιτία πίσω από την εμφάνιση της τενοντίτιδας. Ωστόσο, υπάρχουν κι άλλοι λόγοι για την εμφάνιση της τενοντίτιδας ώμου, όπως:
- Λανθασμένη τεχνική κατά την άθληση
- Τραυματισμοί
- Δουλεία που απαιτεί επαναλαμβανόμενες κινήσεις
- Κακή στάση σώματος
- Παθήσεις που επηρεάζουν τον ώμο (πχ. αρθρίτιδα)
- Η ανατομία του ώμου
- Η ηλικία
Ποια είναι τα συμπτώματα της τενοντίτιδας ώμου;
Τα συμπτώματα της τενοντίτιδας κυμαίνονται από ήπια έως έντονα. Ο ασθενής μπορεί αρχικά να αισθανθεί λίγο πόνο όταν κινεί το χέρι, ενώ με την πάροδο του χρόνο, η ένταση του πόνο μπορεί να δυναμώσει. Άλλα συμπτώματα που μπορεί να βιώσει είναι:
- Ευαισθησία και αδυναμία στο χέρι
- Πόνος ακόμα και όταν δεν κινεί το χέρι
- Νυχτερινός πόνος
- Δυσκολία να κρατήσει ψηλά το χέρι
- Πρήξιμο
- Δυσκαμψία
- Ένας ήχος, σαν «κλικ», στον ώμο.
Πώς γίνεται η διάγνωση;
Η διάγνωση της τενοντίτιδας ώμου πρέπει πάντα να γίνεται από έναν έμπειρο Ορθοπαιδικό Χειρουργό που θα αξιολογήσει την κατάσταση και θα προτείνει την κατάλληλη θεραπεία. Για τη σωστή διάγνωση, ο ορθοπαιδικός θα καταγράψει το ιατρικό ιστορικό του ασθενή και θα τον εξετάσει. Εφόσον χρειαστεί, ο ασθενής θα υποβληθεί σε περαιτέρω εξετάσεις που περιλαμβάνουν ακτινογραφίες, υπέρηχο και μαγνητική τομογραφία.
Πώς αντιμετωπίζεται η τενοντίτιδα ώμου;
Η τενοντίτιδα ώμου μπορεί να αντιμετωπιστεί συντηρητικά ή χειρουργικά, ανάλογα τη σοβαρότητα της κατάστασης, τα συμπτώματα και τον ασθενή.
Η συντηρητική θεραπεία για την τενοντίτιδα ώμου περιλαμβάνει κατά κύριο λόγο ξεκούραση, πάγο στην περιοχή και φαρμακευτική αγωγή. Ωστόσο, ο ορθοπαιδικός μπορεί να συστήσει επιπλέον:
- Φυσιοθεραπεία-Κινησιοθεραπεία: ειδικά διαμορφωμένο πρόγραμμα ασκήσεων για την κινητοποίηση των αρθρώσεων σε συνεργασία με τον ορθοπαιδικό και τον φυσιοθεραπευτή.
- Ένεση κορτικοστεροειδών: αντιμετώπιση της φλεγμονής και του πόνου
- Θεραπεία με PRP (Platelet-rich plasma): φυσική ανάπλαση και επούλωση των τραυματισμένων ιστών με το πλάσμα του ίδιου του ασθενή.
Η χειρουργική αντιμετώπιση της τενοντίτιδας ώμου αποτελεί λύση όταν η κατάσταση είναι σοβαρή και η συντηρητική θεραπεία μη αποτελεσματική. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο ορθοπαιδικός- χειρουργός πραγματοποιεί αρθροσκόπηση ώμου με μερική ή ολική αναισθησία. Αποτελεί μια ελάχιστα επεμβατική διαδικασία, καθώς η επισκόπηση και αποκατάσταση της άρθρωσης γίνεται μέσα από μία μικρή τρύπα στο δέρμα, χωρίς να τραυματιστούν τα μαλακά μόρια γύρω από αυτήν.
Μπορώ να την αποφύγω;
Η τενοντίτιδα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην υπερβολική και λανθασμένη κίνηση, οπότε η καλύτερη πρόληψη είναι να βελτιωθεί η τεχνική και η στάση του σώματος. Επιπλέον, όταν κάνετε δραστηριότητες που απαιτούν έντονη κίνηση:
- Ξεκινήστε με μικρή ένταση και αυξήστε τη σταδιακά
- Περιορίστε τον αριθμό επαναλήψεων των κινήσεων
- Σταματήστε άμεσα μόλις αισθανθείτε πόνο
Η τενοντίτιδα ώμου είναι μια κοινή πάθηση που μπορεί να δυσκολέψει σε μεγάλο βαθμό την καθημερινότητα του ασθενή. Ωστόσο, η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία μπορούν να προσφέρουν άμεση ανακούφιση από τον πόνο και να βοηθήσουν τον ασθενή να επιστρέψει στις συνήθειες του. Ο Ορθοπαιδικός-Χειρούργος Γεώργιος Φλεβαράκης εξειδικεύεται στις παθήσεις ώμου και είναι έμπειρος στη δημιουργία εξατομικευμένων θεραπευτικών πλάνων. Επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας για να κλείσετε το ραντεβού σας.