Τι είναι η ασβεστοποίος τενοντίτιδα;
Πρόκειτα για μία εξαιρετικά επώδυνη κατάσταση του ώμου. Προέρχεται από την συσσώρευση ασβεστίου μέσα στον τένοντα, η οποία προκαλεί:
- Xημικό ερεθισμό
- Φλεγμονή
- Αυξάνει την πίεση μέσα στον τένοντα και δημιουργεί οίδημα
- Στένωση του υπακρωμιακού χώρου
- Περαιτέρω διαταραχή στην λειτουργία των τενόντων
Όλο αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την πιο επώδυνη ίσως πάθηση του ώμου, την ασβεστοποιό τενοντίτιδα.
Που οφείλεται και ποια άτομα προσβάλλει συνήθως;
Το αίτιο που την προκαλεί δεν είναι γνωστό. Οι ασθενείς που προσβάλλονται συνήθως από την ασβεστοποιό τενοντίτιδα, είναι άτομα μεταξύ 30-60 ετών. Οι γυναίκες βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο απ’ ότι οι άνδρες, και υποστηρίζεται πως τα άτομα με ενδοκρινολογικά προβλήματα (όπως διαβήτη και θυρεοειδή), έχουν υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης της συγκεκριμένης πάθησης.
Ποια συμπτώματα παρουσιάζονται;
Tο κύριο σύμπτωμα που ταλαιπωρεί τους ασθενείς είναι ο έντονος πόνος. Αρκετές φορές, ο πόνος αυτός έχει σαν αποτέλεσμα τη δυσκολία πραγματοποίησης κινήσεων του ώμου. Επίσης, οι ασθενείς παρουσιάζουν ευαισθησία τοπικά, στα σημεία στα οποία βρίσκονται οι εναποθέσεις ασβεστίου.
Πώς γίνεται η διάγνωση;
Οι απλές ακτινογραφίες απεικονίζουν την εναπόθεση κρυστάλλων του ασβεστίου ενώ με τον διαγνωστικό υπέρηχο θα εντοπίσουμε την ακριβή θέση και θα μετρήσουμε τις διαστάσεις της ασβέστωσης. Στην ακριβή διάγνωση και στον σχεδιασμό της θεραπείας συμβάλλει και η μαγνητική τομογραφία.
Ποια θεραπεία ακολουθείται;
Η θεραπεία είναι τις περισσότερες φορές συντηρητική, με φάρμακα και φυσικοθεραπεία. ενώ, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις προσπαθούμε να αναρροφήσουμε τμήμα της ασβέστωσης αποσυμπιέζοντας ταυτόχρονα τον τένοντα με τρυπανισμούς υπο υπερηχογραφική καθοδήγηση, μία μέθοδος με μεγάλα ποσοστά επιτυχίας η οποία διενεργείται στο ιατρείο. Αν τα μέτρα αυτά δεν αποδώσουν επεμβαίνουμε αρθροσκοπικά για να την αφαιρέσουμε, σε συνδυασμό με αποσυμπίεση του υπακρωμιακού χώρου. O ιατρός, μέσω πολύ μικρών τομών, εισάγει το αρθροσκόπιο μέσα στην άρθρωση και εντοπίζει τις εναποθέσεις των κρυστάλλων του ασβεστίου μεταξύ ινών του στροφικού πετάλου. Εν συνεχεία, αφαιρούνται οι ασβεστώσεις με ιδιαίτερη προσοχή ώστε να μην τραυματιστεί περαιτέρω ο τένοντας που τις περιέχει. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο ασθενής είναι σε θέση να γυρίσει σπίτι του την ίδια κιόλας μέρα.
Η εικόνα απεικονίζει Αρθροσκοπικός καθαρισμός ασβεστώσεων τένοντα υπερακανθίου και υπακρωμιακή αποσυμπίεση.