Tι είναι το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα;
To σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα είναι μία από τις πιο συνηθισμένες παθήσεις που εμφανίζονται στα χέρια και ταλαιπωρεί κυρίως τις γυναίκες. Πιο συγκεκριμένα, ο καρπιαίος σωλήνας είναι το σημείο εκείνο από το οποίο διέρχεται το μέσο νεύρο του χεριού που προχωράει κατά μήκος της παλαμιαίας επιφάνειας του αντιβραχίου για να καταλήξει στα δάχτυλα. Ο καρπιαίος σωλήνας είναι άκαμπτος και οποιαδήποτε αύξηση του όγκου των ιστών που περιλαμβάνονται δημιουργεί πίεση στο μέσο νεύρο.
Ποια είναι τα αίτια του συνδρόμου;
- Πολύ έντονη χρήση των χεριών
- Τακτικές κινήσεις κάμψεως του καρπού
- Φλεγμονώδεις παθήσεις (π.χ. ρευματοειδής αρθρίτιδα)
- Ενδοκρινολογικές διαταραχές (π.χ. υπερθυρεοειδισμός ή ορμονικές διαταραχές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή μετά την περίοδο της εμμηνόπαυσης)
- Μεταβολικά νοσήματα (π.χ. σακχαρώδης διαβήτης)
- Ανατομικές ανωμαλίες
- Τοπικοί όγκοι
Ποια είναι τα συμπτώματα του συνδρόμου;
Τα συμπτώματα του συνδρόμου περιλαμβάνουν κυρίως μούδιασμα στα 3 πρώτα δάκτυλα. Στην αρχή, το αίσθημα ότι μουδιάζουν τα δάχτυλα εμφανίζεται και υποχωρεί, ενώ στη συνέχεια γίνεται πιο μόνιμο και εμφανίζεται κυρίως το πρωί και αρκετές φορές αποτελεί την αιτία που ξυπνάει το άτομο. Με την ανύψωση του καρπού υποχωρούν τα προαναφερόμενα συμπτώματα και χειροτερεύουν σε καταστάσεις όπου το μέλος βρίσκεται σε κάμψη, όπως για παράδειγμα κατά τη διάρκεια της οδήγησης.
Επιπλέον, συχνά παρουσιάζεται πόνος κεντρικά του καρπού, στην μέση του αντιβραχίου, και στον αγκώνα, ενώ σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί ο πόνος να φτάσει μέχρι τον ώμο του πάσχοντα.
Τέλος, εκτός από την απώλεια της αίσθησης στα δάκτυλά, σοβαρό σύμπτωμα της πάθησης αποτελεί και η μυική αδυναμία , γεγονός το οποίο η οδηγεί στη δυσκολία σταθερής σύλληψης των αντικειμένων.
Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση του συνδρόμου;
Η διάγνωση γίνεται από τον ορθοπαιδικό με την κατάλληλη κλινική εξέταση και επιβεβαιώνεται με το ηλεκτρομυογράφημα. Σε αρκετά σπάνιες περιπτώσεις ο ιατρός ζητάει ειδικές εξετάσεις για να επιβεβαιώσει τα αίτια της πάθησης.
Πώς θεραπεύεται το σύνδρομο;
Η θεραπεία του συνδρόμου μπορεί να είναι είτε συντηρητική είτε χειρουργική.
Συγκεκριμένα, στις πιο ελαφρές περιπτώσεις, το σύνδρομο μπορεί να θεραπευτεί με νάρθηκες κατά τη διάρκεια της νύχτας, καθώς και αποφυγή κινήσεως κάμψεως του καρπού κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η ξεκούραση του μέλους φέρνει θετικά αποτελέσματα αφού μειώνεται σημαντικά ο ερεθισμός της περιοχής. Επίσης, η χορήγηση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων βοηθάει στην αποτελεσματική θεραπεία του συνδρόμου. Σε κάποια περιστατικά, η χορήγηση της κορτιζόνης στον καρπιαίο σωλήνα θεωρείται αποτελεσματική θεραπεία αφού αναστέλλει τα συμπτώματα.
Για τους πάσχοντες στους οποίους δεν υποχωρούν τα συμπτώματα κατά τη διάρκεια της συντηρητικής θεραπείας, τότε προτείνεται από τον ιατρό η χειρουργική θεραπεία, η οποία πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία.
Τι ακολουθεί μετεγχειρητικά;
Άμεσα μετεγχειρητικά το χέρι αναπαύεται για περίπου δύο εβδομάδες, επιτρέπονται οι κινήσεις αλλά όχι οι εργασίες και η πλήρης αποκατάσταση του άκρου επανέρχεται περίπου σε διάστημα 4 εβδομάδων.