Tένοντες στροφικού πετάλου του ώμου:
Ένας πολύ σημαντικός παράγοντας για την αρμονία των κινήσεων του ώμου είναι το στροφικό πέταλο, 4 τένοντες αντίστοιχων μυών, δουλειά των οποίων είναι να επικεντρώνουν – να κρατούν σταθερή – την κεφαλή στην άρθρωση και να υποβοηθούν στις διάφορες στροφικές και όχι μόνο κινήσεις του ώμου. Πρόκειται για τον υποπλάτιο, τον υπερακάνθιο, τον υπακάνθιο, και τον ελάσσονα στρογγύλο.
Επιπτώσεις της ρήξης τενόντων στροφικού πετάλου του ώμου:
Οποιαδήποτε αιτία διαταράσσει την λειτουργία έστω και ενός από αυτούς, χαλάει την αρμονία του συστήματος – την εμβιομηχανική του ώμου – με άμεσο αποτέλεσμα τον πόνο και τις περισσότερες φορές την μείωση της λειτουργικότητας της άρθρωσης και μια πιο δύσκολη καθημερινότητα. Πολλές φορές δε, η διαταραχή αυτή, προδιαθέτει σε άλλες σοβαρότερες βλάβες κατά την πάροδο των ετών και τελικά σε πλήρη αποδιοργάνωση και καταστροφή της άρθρωσης.
Σε ποιες περιπτώσεις παρουσιάζεται η πάθηση;
Η συγκεκριμένη πάθηση, είναι συχνότερη στους ενήλικες, ειδικά μετά το 40ο έτος της ηλικίας.
Ποιες είναι οι αιτίες;
Μια από τις σοβαρότερες αιτίες, είναι η ρήξη ενός ή περισσότερων τενόντων είτε λόγω τραυματισμού, είτε λόγω εκφύλισης με την πάροδο των ετών.
Ποια είναι τα συμπτώματα;
- Πόνος κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας
- Αδυναμία
- Μείωση της λειτουργικότητας
- Περιορισμός των κινήσεων του ώμου
Τα συμπτώματα αυτά, επηρεάζουν σημαντικά τις καθημερινές δραστηριότητες του ατόμου και είναι αυτά που θα οδηγήσουν στην αναζήτησή ιατρικής βοήθειας.
Ποιες είναι οι μορφές ρήξης;
Υπάρχουν δυο κατηγορίες ρήξεων του στροφικού πετάλου: οι μερικού πάχους και οι ολικού πάχους (πλήρεις ρήξεις).
Οι μερικού πάχους ρήξεις δεν αφορούν ολόκληρη τη μάζα του τένοντα αλλά μόνο ένα μέρος του. Σε αρκετές περιπτώσεις, συνοδεύονται μόνο από πόνο, χωρίς να έχουν επίπτωση στις κινήσεις του ώμου.
Στις ολικού πάχους ή πλήρεις ρήξεις, υπάρχει ρήξη ολόκληρης της μάζας του τένοντα. Σε αυτή την περίπτωση, ο πόνος συνοδεύεται συχνά κι από αδυναμία ανύψωσης του χεριού.
Πώς αντιμετωπίζεται η ρήξη τενόντων στροφικού πετάλου του ώμου;
Η αντιμετώπιση μιας μικρής ρήξης μπορεί να είναι συντηρητική, με συγκεκριμένο πρόγραμμα φυσιοθεραπείας ώστε να ενδυναμωθούν οι υπόλοιποι φυσιολογικοί μύες και να αντιρροπήσουν τον τένοντα που έχει υποστεί την ρήξη.
Στις υπόλοιπες περιπτώσεις, χρειάζεται χειρουργική αποκατάσταση ώστε να καθηλωθεί ο τένοντας στην ανατομική του θέση, αποκαθιστώντας παράλληλα την εμβιομηχανική της άρθρωσης.
Οι περισσότερες ρήξεις αποκαθίστανται αρθροσκοπικά, με τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας, μειώνοντας την νοσηρότητα και τον χρόνο παραμονής του ασθενή στο νοσοκομείο. Συγκεκριμένα, στις περισσότερες περιπτώσεις, ο ασθενής θα μπει στο νοσοκομείο το πρωί και θα πάρει εξιτήριο το απόγευμα. Είναι σημαντικό όμως, να είναι σωστά ενημερωμένος για τον χρόνο αποθεραπείας και να ακολουθήσει ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα φυσιοθεραπείας, ώστε να έχει τα βέλτιστα αποτελέσματα.
O αρθροσκοπικός πύργος που χρησιμοποιεί ο ορθοπαιδικός Γεώργιος Φλεβαράκης, κατ’αποκλειστικότητα στο Metropolitan General είναι τελευταίας τεχνολογίας Arthrex με κάμερα ανάλυσης 4K από τους κορυφαίους παγκοσμίως και από τους ελάχιστους στην Ελλάδα. Eπιπλέον, τα εμφυτεύσιμα αρθροσκοπικά υλικά είναι κορυφαίας ποιότητας και σύγχρονου σχεδιασμού της εταιρείας Arthrex, παράγοντας ο οποίος είναι πολύ σημαντικός για την επιτυχία της επέμβασης. Η εκπαίδευση, η υψηλή εξειδίκευση στη χειρουργική ώμου και αγκώνα, καθώς και η εμπειρία του ιατρού σε ένα από τα καλύτερα κέντρα ώμου του Ηνωμένου Βασιλείου, στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Liverpool, του επιτρέπει να αναλαμβάνει ασθενείς για αρθροσκοπική ή ανοιχτή αποκατάσταση των περισσότερων παθήσεων ώμου και αγκώνα. Η ομάδα του Γεώργιου Φλεβαράκη είναι έμπειρη χειρουργική ομάδα σε όλο το φάσμα της ορθοπαιδικής χειρουργικής, μετεγχειρητικής υποστήριξης και αποκατάστασης του ασθενούς (παρακολούθηση από φυσίατρο και εξειδικευμένους φυσικοθεραπευτές με εμπειρία στην αποκατάσταση ώμου – αγκώνα).