Ανοιχτά χειρουργεία ώμου – αγκώνα

Οι επεμβάσεις αυτές αν και ανοιχτές γίνονται χρησιμοποιώντας λιγότερο επεμβατικές και τραυματικές προσπελάσεις σε σχέση με το παρελθόν. Έτσι, επιτυγχάνεται η ταχύτερη αποκατάσταση του ασθενούς μετά την επέμβαση.

Ποια χειρουργεία ώμου – αγκώνα γίνονται ανοιχτά;

Οι κυριότερες χειρουργικές επεμβάσεις που λαμβάνουν χώρα με τις ανοιχτές χειρουργικές μεθόδους είναι:

  • η αντιμετώπιση των καταγμάτων: Σκοπός του χειρουργείου είναι να αναταχθούν και να σταθεροποιηθούν τα κατεαγόντα άκρα του οστού σε μια όσο το δυνατόν περισσότερο ανατομική θέση. Με τον τρόπο αυτό, εξασφαλίζεται η λειτουργική αποκατάσταση μετά την φυσιολογική διαδικασία της πόρωσης. Επιπλέον, μια ασφαλής σταθεροποίηση του κατάγματος επιταχύνει την έναρξη μιας ήπιας κινησιοθεραπείας διατηρώντας ένα καλό εύρος κίνησης της άρθρωσης. Σε μεγαλύτερης ηλικίας και, πολύ σπάνια, σε νέους ασθενείς με συντριπτικά κατάγματα έχει θέση η αρθροπλαστική, αν δεν είναι δυνατή εκείνη η οστεοσύνθεση που θα εξασφαλίσει ένα αποδεκτό λειτουργικά αποτέλεσμα.
  • η αρθροπλαστική:  Η αλλαγή δηλαδή της άρθρωσης λόγω καταστροφής από αρθρίτιδα ώμου. Σκοπός του χειρουργείου είναι η ελαχιστοποίηση του πόνου και η βελτίωση της κίνησης μέσω της αντικατάστασης της φθαρμένης άρθρωσης. Στον ώμο οι επιλογές της αρθροπλαστικής είναι η ημιαρθροπλαστική, η ολική – ανατομική και η αναστροφή αρθροπλαστική. Στον αγκώνα μια από τις συνήθεις επιλογές είναι η αντικατάσταση της κεφαλής κερκίδας, συνήθως λόγω συντριπτικού κατάγματος. Εξίσου συχνή είναι η ολική – συνδεδεμένη αρθροπλαστική λόγω καταστροφής της άρθρωσης. Η επιλογή του τύπου αρθροπλαστικής εξαρτάται αποκλειστικά από την πάθηση, την ηλικία και τις δραστηριότητες του ασθενούς.

Οι επεμβάσεις αυτές αν και ανοιχτές γίνονται χρησιμοποιώντας λιγότερο επεμβατικές και τραυματικές προσπελάσεις σε σχέση με το παρελθόν. Έτσι, επιτυγχάνεται η ταχύτερη αποκατάσταση του ασθενούς μετά την επέμβαση.

Τι είδους αναισθησία γίνεται στα ανοιχτά χειρουργεία ώμου – αγκώνα;

Η αναισθησία της επέμβασης είναι συνήθως συνδυασμός γενικής με περιοχική αναισθησία. Ο λόγος είναι:

  • Αφενός, η καλύτερη διαχείριση του μετεγχειρητικού πόνου.
  • Αφετέρου, η δυνατότητα του αναισθησιολόγου να χορηγεί ισχυρά μυοχαλαρωτικά φάρμακα κατά τη διάρκεια του χειρουργείου, απαραίτητα για την καλύτερη διαχείριση των ιστών στην χειρουργική ώμου.

Τι συμβαίνει μετά τα ανοιχτά χειρουργεία ώμου – αγκώνα;

Ο ασθενής μετεγχειρητικά νοσηλεύεται για ένα με δύο 24ωρα. Μετά τα ανοιχτά χειρουργεία ώμου ή αγκώνα απαιτείται η ακινητοποίηση του χεριού για ένα διάστημα, ώστε να προστατευτεί η περιοχή και να μην ενταθεί ο πόνος. Μετά από τη χειρουργική επέμβαση, αναλόγως της πάθησης, ακολουθεί εξατομικευμένο πρόγραμμα φυσιοθεραπείας. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ειδικές ασκήσεις που μπορεί να στοχεύουν στην αποκατάσταση της δύναμης, στην επαναφορά της ευλυγισίας και στην πρόληψη δυσκαμψίας. Ο χρόνος ανάρρωσης διαρκεί περίπου μήνες αλλά σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από τον ασθενή και την τακτική άσκηση.

Υπάρχουν πιθανές επιπλοκές στα ανοιχτά χειρουργεία ώμου – αγκώνα;

Οι επιπλοκές των επεμβάσεων κάθε τύπου χωρίζονται στις διεγχειρητικές, δηλαδή τις επιπλοκές της επέμβασης και της αναισθησίας, και τις μετεγχειρητικές, δηλαδή οι επιπλοκές μετά το χειρουργείο. Και τα δύο είδη ελαχιστοποιούνται όταν ο χειρουργός και ο αναισθησιολόγος είναι εξειδικευμένοι στο εκάστοτε αντικείμενο, γεγονός το οποίο επιτρέπει την τυποποίηση και την επαναληψιμότητα της επέμβασης με ασφάλεια.

Σημαντικό ρόλο παίζουν:

  1. η χρήση νεότερων χειρουργικών εργαλείων και εμφυτευμάτων,
  2. η διενέργεια των επεμβάσεων σε νοσοκομεία με σύγχρονες εγκαταστάσεις χειρουργείων και αποστείρωσης
  3. η διεγχειρητική και μετεγχειρητική υποστήριξη του ασθενούς από μια έμπειρη ομάδα ιατρών και φυσιοθεραπευτών.

Παρόλα αυτά, κάθε χειρουργική επέμβαση ενέχει πιθανούς κινδύνους και επιπλοκές για τα οποία ο ασθενής θα πρέπει να ενημερώνεται από τον ιατρό του.

Ποιες είναι οι μετεγχειρητικές επιπλοκές;

Οι μετεγχειρητικές επιπλοκές όπως η λοίμωξη η οποία ίσως είναι και η σοβαρότερη εξαρτώνται πάλι από αρκετούς παράγοντες, όπως:

  • η κατάλληλη προετοιμασία του ασθενούς.
  • το χειρουργικό περιβάλλον και οι σύγχρονες εγκαταστάσεις.
  • η χρήση συγκεκριμένων πρωτοκόλλων αντιβιοτικών.
  • τα ασφαλή εμφυτεύματα.
  • τα κατάλληλα αποστειρωμένα χειρουργικά εργαλεία.
  • ο όσο το δυνατόν μικρότερος χειρουργικός χρόνος με ελάχιστο τραυματισμό των ιστών.
  • η μετεγχειρητική παρακολούθηση.

Άλλες μετεγχειτητικές επιπλοκές, όπως την θρόμβωση, τις προλαμβάνουμε με κατάλληλη διεγχειρητική και μετεγχειρητική προφύλαξη, ενώ η δυσκαμψία της άρθρωσης περιορίζεται όσο λιγότερο εργώδες και χρονοβόρο είναι το χειρουργείο και όσο πιο σωστή και εξατομικευμένη είναι η μετεγχειρητική φυσιοθεραπεία.

Σε γενικές γραμμές πρόκειται για ασφαλείς επεμβάσεις στα χέρια μιας κατάλληλα εκπαιδευμένης χειρουργικής ομάδας

 

Γιατί να επιλέξω τον Ορθοπαιδικό Χειρουργό Γεώργιο Φλεβαράκη;

Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός Γιώργος Φλεβαράκης είναι Αν. Διευθυντής  της Γ Ορθοπαιδικής Κλινικής – Ελάχιστης Επεμβατικότητας  στο ιδιωτικό Νοσοκομείο Metropolitan General. Διαθέτει εξειδίκευση και πολυετή εμπειρία σε ανοιχτές και αρθροσκοπικές επεμβάσεις ώμου και αγκώνα. Έχει εκπαιδευτεί σε κορυφαία νοσοκομεία της Ελλάδας και του εξωτερικού, όπως το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Λίβερπουλ, αποκτώντας εξειδίκευση σε πρωτοποριακές τεχνικές όπως η ολική αρθροπλαστική ώμου ελάχιστης επεμβατικότητας. Εστιάζει σε σύγχρονες χειρουργικές και συντηρητικές θεραπείες για τραύματα, αθλητικές κακώσεις και εκφυλιστικές παθήσεις, και προσφέρει εξατομικευμένη φροντίδα με επιστημονική ακρίβεια και σεβασμό στις ανάγκες του ασθενή.

 

Επικοινωνήστε μαζί μας για να κλείσετε ραντεβού για να λάβετε την εξειδικευμένη φροντίδα που χρειάζεστε.