Φωτογραφία ασθενή που υποβλήθηκε σε Αρθροσκοπική θεραπεία παγωμένου ώμου στο 2ο στάδιο της νόσου. Η εικόνα δείχνει το αποτέλεσμα της 1ης μετεγχειρητικής ήμερας μετά απο πολύμηνη δυσκαμψία.
Τι είναι ο παγωμένος ώμος;
Ο παγωμένος ώμος αποτελεί μια εξαιρετικά επώδυνη κατάσταση κατά την οποία περιορίζεται τελείως ή μερικώς η κίνηση του ώμου. Διαφορετικά ονομάζεται και συμφυτική θυλακίτιδα. Πιο συγκεκριμένα, ο παγωμένος ώμος προκύπτει όταν παρουσιάζεται φλεγμονή στον μαλακό ιστό που περιβάλλει την άρθρωση του ώμου σαν σακούλα, δηλαδή στον αρθρικό θύλακα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, ο αρθρικός θύλακας να χάνει την ελαστικότητά του, φλεγμαίνει, παχύνεται και συρρικνώνεται προκαλώντας έντονο πόνο και περιορισμό της κίνησης.
Παγωμένος ώμος: Αίτια.
Η αιτία εμφάνισης του παγωμένου ώμου είναι άγνωστη. Η πάθηση μπορεί να εμφανιστεί ξαφνικά η να εμφανίζεται:
- Εξαιτίας άλλων παθήσεων (όπως διαβήτη, υψηλή χοληστερόλη, καρδιολογικά νοσήματα, νόσο Dupuytren),
- Μετά από ελαφρύ τραυματισμό
- Μετά από χειρουργικές επεμβάσεις
Παγωμένος ώμος: Συμπτώματα
Ο παγωμένος ώμος συνήθως περνά από τρία στάδια. Η πάθηση ξεκινάει με οξύ πόνο. Έπειτα, προκαλείται περιορισμός του εύρους κίνησης και καταλήγει στο στάδιο της λύσης των συμπτωμάτων. Σε αυτό το στάδιο ο πόνος έχει μειωθεί και η κίνηση έχει επανέλθει κατά το μεγαλύτερο ποσοστό της. Η διαδικασία αυτή μπορεί να διαρκέσει από μερικούς μήνες έως και δύο έτη.
Παγωμένος ώμος: Διάγνωση
O κύριος τρόπος με τον οποίο γίνεται η διάγνωση είναι η κλινική εξέταση. Ο Χειρουργός Ορθοπαιδικός θα συνεκτιμήσει το παθητικό εύρος κινητικότητας της άρθρωσης του ώμου με τα λοιπά συμπτώματα και το πλήρες ιστορικό. Πιθανόν να ζητηθεί από τον ασθενή ακτινογραφία ή μαγνητική τομογραφία του ώμου με σκοπό να αποκλειστούν διάφορα άλλα προβλήματα, όπως ρήξη στροφικού πετάλου.
Ποιο είναι το μέγιστο χρονικό διάστημα κατά το οποίο μπορεί να διαρκέσει η πάθηση;
Αν δεν κάνουμε τίποτα, έχει παρατηρηθεί πως οι περισσότεροι ασθενείς με παγωμένο ώμο βελτιώνονται ή θεραπεύονται σε δύο με τέσσερα χρόνια. Επειδή όμως ο πόνος και ο περιορισμός της κίνησης δυσχεραίνουν αρκετά την καθημερινότητα του ασθενούς, τις περισσότερες φορές χρειάζεται θεραπεία.
Πώς θεραπεύεται ο παγωμένος ώμος;
H θεραπεία που ακολουθείται μπορεί να είναι συντηρητική ή χειρουργική. Η συντηρητική θεραπεία περιλαμβάνει:
- ήπια κινησιοθεραπεία και φυσικοθεραπεία: πρόγραμμα ασκήσεων με στόχο την αποκατάσταση του εύρους της κίνησης
- ενδαρθρικές εγχύσεις: χορήγηση κορτιζόνης με ένεση απευθείας στην άρθρωση για την αντιμετώπιση της φλεγμονής.
Στα περιστατικά που δεν ανταποκρίνονται στη συντηρητική θεραπεία, η χειρουργική επέμβαση της συμφυτικής θυλακίτιδας αποτελεί τη μόνη αποτελεσματική λύση. Η επέμβαση που πραγματοποιείται είναι η αρθροσκόπηση ώμου. Είναι ελάχιστα επεμβατική και πραγματοποιείται με τη χρήση ειδικών λεπτών εργαλείων και του αρθροσκόπιου. Ο Χειρουργός Ορθοπαιδικός δημιουργεί μικρές τομές και με προσεκτικές κινήσεις λύνει τις συμφύσεις.
Μετεγχειρητική περίοδος:
Η αρθροσκόπηση ώμου έχει ποσοστά επιτυχίας άνω του 95% στους 6 μήνες, εφόσον συνδυαστεί και με ένα κατάλληλο πρόγραμμα φυσικοθεραπείας.
Συνήθως ο ασθενής μένει στο νοσοκομείο για 24-48 ώρες, με σκοπό τον έλεγχο του πόνου για την άμεση έναρξη κινησιοθεραπείας. Η κίνηση του ώμου έχει επανέλθει σχεδόν στο φυσιολογικό άμεσα μετά το χειρουργείο. Μετά το εξιτήριο από το νοσοκομείο, ο ασθενής συνεχίζει με ειδικές ασκήσεις διατάσεων με τη βοήθεια φυσικοθεραπευτή και μπορεί να επανέλθει κανονικά στις καθημερινές του δραστηριότητες. Σκοπός της φυσικοθεραπείας είναι να διατηρηθεί το εύρος κίνησης που έχει επιτευχθεί διεγχειρητικά κατά τη διάρκεια της άμεσης μετεγχειρητικής περιόδου. Ταυτόχρονα, βοηθά και στον έλεγχο του μετεγχειρητικού πόνου πάντα σε συνδυασμό με αναλγητικά και αντιφλεγμονώδη. Τέλος ενδυναμώνει το σύνολο των μυών της ωμικής ζώνης.
Ο παγωμένος ώμος είναι μια επίπονη κατάσταση που παρεμποδίζει σε μεγάλο βαθμό την καθημερινότητα του ασθενή. Αν και τα αίτια δεν είναι ακόμα γνωστά, υπάρχουν σύγχρονες και αποτελεσματικές θεραπείες για την αντιμετώπιση της πάθησης. Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός Γεώργιος Φλεβαράκης έχει εξειδικευτεί στη διάγνωση και αποτελεσματική αντιμετώπιση παθήσεων του ώμου μέσω πρωτοποριακών και ελάχιστα επεμβατικών μεθόδων. Εάν ο πόνος στον ώμο περιορίζει σημαντικά τις κινήσεις σας, επικοινωνήστε μαζί μας για να κλείσετε το ραντεβού σας.