Τι είναι η αρθροσκόπηση;

Η αρθροσκόπηση (ή αλλιώς αρθροσκοπική χειρουργική) είναι μια ελάχιστα επεμβατική χειρουργική μέθοδος, η οποία μέσω της κάμερας του αρθροσκοπίου, επιτρέπει στον ιατρό να παρατηρήσει, να εξετάσει και τελικά να αποκαταστήσει βλάβες στο εσωτερικό της άρθρωσης, χωρίς να χρειαστεί να την ανοίξει με χειρουργική τομή. Συγκεκριμένα, η αρθροσκόπηση δίνει την δυνατότητα στον χειρουργό, χρησιμοποιώντας μία κάμερα με υψηλή ανάλυση, να παρατηρήσει το εσωτερικό της άρθρωσης με μεγάλη μεγέθυνση και λεπτομέρεια. Η επισκόπηση αυτή γίνεται μέσα από τρύπες στο δέρμα 3 – 5 χιλιοστών (keyhole surgery), με απόλυτο σεβασμό στα μαλακά μόρια γύρω από την άρθρωση. Με την χρήση ειδικά σχεδιασμένων εργαλείων και την κατάλληλη εκπαίδευση, είναι δυνατή η αντιμετώπιση μιας πληθώρας παθήσεων ή τραυματισμών. Με την πρόοδο και την εξέλιξη των τεχνικών, η αρθροσκόπηση έχει πλέον αντικαταστήσει ένα μεγάλο μέρος των κλασικών ανοικτών επεμβάσεων, κυρίως στον ώμο και στο γόνατο και δευτερευόντως στο ισχίο, στον αγκώνα, στην πηχεοκαρπική και την ποδοκνημική.

Πώς πραγματοποιείται η αρθροσκόπηση;

Η αρθροσκόπηση πραγματοποιείται σε κατάλληλα εξοπλισμένες αίθουσες χειρουργείου, με τον ασθενή να βρίσκεται υπό περιοχική ή/και γενική αναισθησία. Ο χειρουργός εισάγει το αρθροσκόπιο στην άρθρωση, μέσω της αρθροσκοπικής πύλης που γίνεται με μία μικρή τρύπα στο δέρμα (3-5 χιλιοστών). Στη συνέχεια, ακολουθεί έλεγχος της άρθρωσης, με σκοπό να επιβεβαιώσει ο ιατρός τα ευρήματα της απεικονιστικής εξέτασης, ή και να διαγνώσει περαιτέρω παθήσεις. Ανάλογα με την άρθρωση στην οποία πραγματοποιείται η επέμβαση, υπάρχει πιθανότητα να χρησιμοποιηθούν και άλλες αρθροσκοπικές πύλες.

Συγκριτικά με τις μεγάλες τομές 10-15 εκατοστών που απαιτούσαν οι περισσότερες παλαιότερες τεχνικές, μετά το τέλος της αρθροσκόπησης, ο ασθενής έχει μόνο 3-4 μικρές οπές.

Ποιες παθήσεις αντιμετωπίζονται με την αρθροσκόπηση ώμου;

 • Τραυματική αστάθεια ώμου – εξαρθρήματα (Ρήξη – Αποκόλληση επιχειλίου χόνδρου – Ρήξη συνδέσμων)
 • Επιλεγμένες περιπτώσεις μη τραυματικής πολυκατευθυντικής αστάθειας, μη ανταποκρινόμενες στην εφαρμογή συγκεκριμένων πρωτόκολλων φυσιοθεραπείας
 • Σύνδρομα πρόσκρουσης
 • Ρήξεις τενόντων του ώμου
 • Ασβεστοποιός τενοντίτιδα
 • Βλάβη SLAP
 • Παθήσεις του τένοντα του δικεφάλου
 • Δυσκαμψία ώμου
 • Παγωμένος ώμος
 • Υμενίτιδες ώμου
 • Παθήσεις ακρωμιοκλειδικής
 • Αφαίρεση ελεύθερων ενδαρθρικών σωμάτων λόγω αρθρίτιδας ώμου – αγκώνα
 • Βλάβες αρθρικού χόνδρου

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της μεθόδου;

 • Aκριβέστερη διάγνωση – Λεπτομερής εξέταση του εσωτερικού της άρθρωσης
 • Aναίμακτη επέμβαση
 • Ελαχιστοποίηση του χειρουργικού τραύματος και του μετεγχειρητικού πόνου
 • Ταχύτερη αποκατάσταση
 • Καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα λόγω των μικρών τομών

Ποια είναι η χρονική διάρκεια του χειρουργείου;

Η αρθροσκόπηση διαρκεί περίπου 1 με 2 ώρες, ανάλογα με το περιστατικό.

Πόσες μέρες πρέπει να παραμείνει ο ασθενής στο νοσοκομείο και πόσο διαρκεί η ανάρρωση;

Συνήθως, ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του την ίδια κιόλας ημέρα. Η παραμονή στο νοσοκομείο διαρκεί από λίγες ώρες έως 1 ημέρα, αναλόγως με το περιστατικό της επέμβασης.
Μετά το τέλος της επέμβασης, ο ασθενής λαμβάνει από τον ιατρό ένα πρόγραμμα ασκήσεων και αποθεραπείας. Με την καθοδήγηση και τις συμβουλές του ιατρού, και την παρακολούθηση προγράμματος φυσικοθεραπείας διασφαλίζεται η πλήρης ανάρρωση.

Υπάρχουν πιθανές επιπλοκές μετά το τέλος της επέμβασης;

Η αρθροσκόπηση είναι μια ασφαλής μέθοδος για την αντιμετώπιση πολλών παθήσεων, αρκεί να πραγματοποιείται από εξειδικευμένο ιατρό. Λόγω του ότι αποτελεί τεχνική ελάχιστης επεμβατικότητας δεν υπάρχει διεγχειρητική αιμορραγία, ούτε τραυματισμός ευαίσθητων δομών ενώ και η πιθανότητα λοίμωξης είναι εξαιρετικά χαμηλή. Αμέσως μετά την αρθροσκόπηση παρατηρείται στην περιοχή οίδημα εξαιτίας του φυσιολογικού ορού που χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της επέμβασης.Το οίδημα αυτό μειώνεται σε διάστημα μερικών ωρών μετά την ολοκλήρωση της επέμβασης. Επιπλέον, σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να παρουσιαστεί δυσκαμψία της άρθρωσης, η οποία όμως αντιμετωπίζεται επιτυχώς με φυσικοθεραπείες. Γενικώς η αρθροσκόπηση στα κατάλληλα χέρια είναι μία εξαιρετικά ασφαλής μέθοδος με πολύ λιγότερες πιθανές επιπλοκές σε σύγκριση με τα αντίστοιχα ανοιχτά χειρουργεία.

Ποια τεχνολογία χρησιμοποιεί ο ιατρός Γεώργιος Φλεβαράκης:

O αρθροσκοπικός πύργος που χρησιμοποιεί ο ιατρός Γεώργιος Φλεβαράκης, είναι τελευταίας τεχνολογίας Arthrex με κάμερα ανάλυσης 4K από τους κορυφαίους παγκοσμίως και από τους ελάχιστους στην Ελλάδα. Eπιπλέον, τα εμφυτεύσιμα αρθροσκοπικά υλικά είναι κορυφαίας ποιότητας και σύγχρονου σχεδιασμού της εταιρείας Arthrex, παράγοντας ο οποίος είναι πολύ σημαντικός για την επιτυχία της εκάστοτε επέμβασης

Eκπαίδευση και εξειδίκευση

Η εκπαίδευση, η υψηλή εξειδίκευση στη χειρουργική ώμου και αγκώνα, καθώς και η εμπειρία του ιατρού σε ένα από τα καλύτερα κέντρα ώμου του Ηνωμένου Βασιλείου, στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Liverpool, του επιτρέπει να αναλαμβάνει ασθενείς για αρθροσκοπική ή ανοιχτή αποκατάσταση των περισσότερων παθήσεων ώμου και αγκώνα.  Η ομάδα του Γεώργιου Φλεβαράκη είναι έμπειρη χειρουργική ομάδα σε όλο το φάσμα της ορθοπαιδικής χειρουργικής, μετεγχειρητικής υποστήριξης και αποκατάστασης του ασθενούς (παρακολούθηση από φυσίατρο και εξειδικευμένους φυσικοθεραπευτές με εμπειρία στην αποκατάσταση ώμου – αγκώνα).

 

Ακολουθούν περιστατικά αρθροσκόπησης από τον εξειδικευμένο ορθοπαιδικό Γεώργιο Φλεβαράκη

Bλάβη Slap – Tοποθέτηση ράμματος στον επιχείλιο χόνδρο

Αποκατάσταση ρήξης Slap – Toποθέτηση άγκυρας

Αποκατάσταση ρήξης Slap – Toποθέτηση άγκυρας

Αποκατάσταση ρήξης Slap με 2 knotless

 

 

 Μαζική ρήξη τενοντίου πετάλου

Μαζική ρήξη τενοντίου πετάλου – Τοποθέτηση άγκυρας με ράμματα

Μαζική ρήξη τενοντίου πετάλου – Τοποθέτηση άγκυρας με ράμματα

Αποκατάσταση μαζικής ρήξης τενοντίου πετάλου με τεχνική double row με 4 άγκυρες

 

Yπακρωμιακή αποσυμπίεση για θεραπεία συνδρόμου πρόσκρουσης

Yπακρωμιακή αποσυμπίεση για θεραπεία συνδρόμου πρόσκρουσης